Létezik a The Last of Us zombi gombája, de a nagy kérdés: okozhat-e világjárványt?

2023. január 18.
53.8391
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
csirkee profilja, adatai
csirkee
Amióta megjelent a The Last of Us című zombis sorozat, sokakban felmerült a kérdés, hogy a játékban valamint a filmben lévő gomba valódi-e? Nos, a válasz igen, tényleg létezik egy zombi gombaként ismert faj, a Ophiocordyceps, ami parazita gombaként megfertőzi és kontrollálja a gazdatestet.
 

Az eredeti, azonos nevű játékot nem más, mint Sir David Attenborough ihlette, ugyanis a 2006-os Planet Earth sorozata felhívta Bruce Straley és Neil Druckmann rendezők figyelmét az Ophiocordyceps nevű rémisztő gomba valóságára. A zombi gombaként ismert faj a bejutást követően a testben olyan területeket kezd megtámadni, mint az idegrendszer, és ténylegesen befolyásolja gazdája viselkedését.

A gomba arra készteti a testet, hogy a lehető legmagasabbra menjen és ezt követően szétszórja a spóráit, hogy szaporodni tudjon - ez egy kicsit másabb, mint amit a sorozatban láthattunk. A zombi gomba célja alapvetően az, hogy a lehető legtöbb gazdát megfertőzze, ezért spóráit az erdő talaján szórja szét, ahol más élőlényekhez tud kapcsolódni, amelyek továbbviszik, mint elődjük. Ez az oka annak, hogy a fertőzött rovarokat gyakran a gallyakra és ágakra szorítva találják magasan a talajtól.

Létezik a The Last of Us zombi gombája, de a nagy kérdés: okozhat-e világjárványt? - 2. kép

Ez a gombacsoport nem viseli jól a testhőmérsékletet, ezért szeretik az ektoterm organizmusokat, például a rovarokat. Azonban, ha a gombák tolerálni tudják a hőmérsékletet és az immunválaszt, akkor valóban előfordulhat, hogy a zombi gomba megfertőzze az ember. Ám nagyon fontos kiemelni, hogy emiatt nem fogunk úgy viselkedni és kinézni, mint a Klikkerek a Last of Us-ban, de láz, hidegrázás és fájdalom tünetei léphetnek fel, valamint némi aggresszió és hallucináció.

Elméletben valóban előfordulhatna egy zombis gomba járvány, ám sokkal nagyobb veszélyt jelent az élelmiszerre a Ophiocordyceps vagy bármilyen más gombafaj.
5 hozzászólás

Mordorer

1 éve, 2 hónapja és 9 napja

Na az durva! meglepett smiley

válasz erre

betyár

1 éve, 2 hónapja és 9 napja

Úristen milyen undorító ez a gomba.

válasz erre

Kisfaludy82

1 éve, 2 hónapja és 9 napja

Szép kilátások! röhögő smiley

válasz erre

Porthos

1 éve, 2 hónapja és 9 napja

De durva! meglepett smiley

válasz erre

CharlieFirpo

1 éve, 2 hónapja és 10 napja

Jó hírek bakker. meglepett smiley

válasz erre