Lenyűgöző fotót készített több tízezer csillagról a Hubble

2023. szeptember 11.
18.2661
csirkee profilja, adatai
csirkee
Az Amerikai Űrkutatási Hivatal és az Európai Űrügynökség a napokban osztott meg egy elképesztően részletgazdag fotót a 15 000 fényévnyire található Terzan 12 gömbhalmazról, melyet az űrteleszkóp több lépésben készítette el még 2016-ban, de csak most mutatta be a két űrügynökség.
 

A Hubble által készített képen több tízezernyi csillag látható, melyek a Tejútrendszerben, a Nyilas csillagkép területén találhatóak. Egy-egy gömbhalmaz több százezer vagy akár millió csillagot is tartalmazhat, melyeket a gravitáció szorosan összekapcsol, így a nagy struktúrák gömb alakúnak tűnnek a Földről nézve - innen a gombhalmaz elnevezés.

A Tejútrendszer szélén egyébként körülbelül 150 ősi gömbhalmaz található. A Terzan 12-ben is rengeteg csillag található, valamint por is, melyeket alaposabban is meg tudnak figyelni a csillagászok, ami segít jobban megérteni a csillagok kialakulását és életciklusukat. A képen látható vöröses-narancsos csillagok tömege többszöröse a mi Napunkénak, míg a kékes árnyalatú társaik jóval fiatalabbak.

Lenyűgöző fotót készített több tízezer csillagról a Hubble - 2. kép


Lenyűgöző fotót készített több tízezer csillagról a Hubble - 3. kép

4 hozzászólás

CharlieFirpo

6 hónapja, 5 napja

Elképesztően néz ki!

válasz erre

Mordorer

6 hónapja, 5 napja

Hihetetlen látvány!

válasz erre

Kisfaludy82

6 hónapja, 5 napja

De állat! meglepett smiley

válasz erre

Porthos

6 hónapja, 5 napja

Woooooooow! meglepett smiley

válasz erre