Lenyűgöző fotón egy kialakulóban lévő csillag

2024. február 17.
20.1051
csirkee profilja, adatai
csirkee
A napokban került megosztásra egy fotó, melyet a NASA és az ESA által közösen működtetett Hubble űrteleszkóp készített egy 5900 fényévnyire lévő, éppen születendő csillagról, mely a kutatók szerint körülbelül 30-szorosa a Nap tömegének, és valószínűleg a galaxis legfényesebb csillagai közé fog tartozni.

Csillagok folyamatosan születnek a világűrben, ám nagyon ritkán láthatunk olyat, ami éppen kialakulóban van. A Skorpió csillagképben található IRAS 16562-3959 névre keresztelt régióban éppen születik egy, ami sokkal nagyobb lesz a mi Napunknál. A Hubble teleszkóp részletes kamerái lehetővé tették az űrügynökségek számára, hogy látványos, színes fényképeket készítsenek a feltörekvő csillagról.

A sajtóközlemény szerint a kép árnyékos részeit a fényt eltakaró por hozza létre, amely blokkolja a fény bizonyos hullámhosszait. A színek a kamera fényérzékelői előtt elhelyezett négy külön szűrőből származnak, amelyek csak nagyon meghatározott hullámhosszú fényt engednek át. A hullámhosszok tanulmányozásával a csillagászok és tudósok többet megtudhatnak a fényképezett régió összetételéről, hőmérsékletéről és sűrűségéről.

Lenyűgöző fotón egy kialakulóban lévő csillag - 2. kép

3 hozzászólás

Fikarc

2 hónapja, 6 napja

Brutális látvány!

válasz erre

petrovicsz

2 hónapja, 6 napja

Kegyetlen szép!

válasz erre

CharlieFirpo

2 hónapja, 1 hete

Hát akkor ez tulajdonképpen már nagyon régen létrejött, csak ebből a távolságból most érzékeljük.

Gyönyörű egyébként.

válasz erre