Lakott területre zuhant egy kínai rakéta mérgező törmeléke

2024. június 23.
5.9731
csirkee profilja, adatai
csirkee
A tegnapi nap során a kínai Hszicsangi Űrközpontból indították el a Long March 2C rakétát, melyen egy olyan műhold utazott, amin két francia és két kínai műszer is található, és bár a műholdat sikerült pályára állítani, a rakéta visszaérkezésekor lakott területen zuhant le.

A Kínai Nemzeti Űrügynökség (CNSA) június 22-én helyi idő szerint reggel indította el rakétáját, fedélzetén a Space Variable Objects Monitor (SVOM) műholddal, melynek feladata az lesz, hogy gammakitöréseket keressen az űrben. Nagy gammakitöréseket feltételezhetően csillagok pusztulása és csillagok ütközése okozhat. A küldetés során a műholddal minden jól ment, de a rakéta egyik törmeléke rossz helyen ért földet.

A hírek szerint a mérgező törmelék a Kujcsou tartománybeli Guiding megyében zuhant le, amit ideiglenesen veszélyzónaként jelölték ki. A Long March 2C rakéta hajtóanyaga nitrogén-tetroxid és aszimmetrikus dimetil-hidrazin keveréke, mely mérgező. A zuhanásról felvétel is készült, melyen jól látszik az elszíneződött mérgező gáz. Kínában sok gondot okoz a visszahulló rakéta törmelék, a NASA korábban felkérte a kínai űrügynökséget, hogy tervezzenek olyan rakétákat, amelyek az újbóli belépéskor kisebb darabokra bomlanak szét, ami megfelel a nemzetközi normáknak.

4 hozzászólás

Kisfaludy82

2 hete és 6 napja

Még jó hogy nem robbant. Az is valami...

válasz erre

Fikarc írta:
Csoda hogy kiderült. meglepett smiley
Hát de nem sok. Az hogy volt-e áldozat vagy mi a hosszú távú probléma, sosem fog kiderülni.

válasz erre

Fikarc

3 hete

Csoda hogy kiderült. meglepett smiley

válasz erre

Porthos

3 hete

Uhhh az kellemetlen! meglepett smiley

válasz erre