Kutatók szerint az Uránusznak rothadó tojás és fing szaga van

2024. január 16.
13.2841
csirkee profilja, adatai
csirkee
Az űrhajósok beszámolója szerint nagyon kellemetlen szaga van az űrnek, ám a legrosszabb szaga talán az Uránusz gázóriásnak lehet, ugyanis a kutatók szerint a bolygó kémiai összetétele alapján úgy vélik, hogy rothadó tojás vagy szellentés szaga lehet.

Sajnos arra nincs lehetőség, hogy beleszimatoljunk az űrbe vagy éppen az Uránuszon, mivel nincs oxigén és azonnal megfulladnánk, mindezek mellett még ott vannak a különféle veszélyes kémiai vegyületek és a sugárzás is. De mégis honnan tudjuk, hogy rossz szaga lehet az űrnek és az Uránusznak? Az űrsétákról visszatért űrhajósok a szkafanderükön érezték az erős, kellemetlen szagot, amit megégett steakhez vagy az ózonhoz hasonlítottak.

Az Uránusz esetén nincsenek tapasztalatok, de a hawaii Gemini North teleszkóp Near-Infrared Integral Field Spectrometer (NIFS) nevű műszerével a csillagászok meg tudták állapítani, hogy a bolygón talált felhőtakaró hidrogén-szulfid gázból áll. Ez a gáz adja a rothadó tojások - vagy éppen a legbüdösebb szellentés - jellegzetes és kellemetlen szagát, és a kutatók szerint ha valaha is leszállnánk az Uránusz légkörének mélyére, valószínűleg hányni akarnánk a szag miatt.
4 hozzászólás

Ronalddo

6 hónapja, 3 hete és 1 napja

Na az a komoly. röhögő smiley

válasz erre

Kisfaludy82

6 hónapja, 3 hete és 1 napja

Fingbolygó. Nem tudtam, mi hiányzik még az életemből. röhögő smiley

válasz erre

betyár

6 hónapja, 3 hete és 1 napja

röhögő smiley nem semmi hogy tudósok ilyennel foglalkoznak.

válasz erre

Porthos

6 hónapja, 3 hete és 1 napja

Akkor sokan otthon éreznék magukat ott. röhögő smiley Az otthon illata! röhögő smiley

válasz erre