Kutatások szerint a bronzkori csókolózáskor alakult ki az ajakherpesz

2022. július 30.
27.6031
csirkee profilja, adatai
csirkee
A Cambridge-i Egyetem tudósai elkezdtek kutatni az egyik legvisszataszítóbb betegség, az ajakherpesz után, mely állítólag már a bronzkorban, körülbelül 5000 évvel ezelőtt jelent meg először, amikor a hatalmas migráció során elkezdtek csókolózni az emberek.
 

A kutatók több ezer évvel ezelőtti DNS-mintákat tanulmányoztak, hogy rájöjjenek mikor alakulhatott ki ez a manapság is aktív betegség. Amikor Eurázsiából Európába vándoroltak az emberek a populáció sűrűsödött, és mellette még új kulturális gyakorlatok is kialakultak, mint például a csókolózás. A herpeszvírus HSV-1 törzse ekkor kezdett el kialakulni.

Korábban a herpeszre vonatkozó genetikai adatok csak 1925-ig nyúltak vissza, ám a tudósoknak sikerült mintákat venni emberi maradványokból, melyek 1000 évvel korábbról valók. A mintákat követően feljegyzésekből sikerült kideríteni, hogy a legkorábban a bronzkorban kezdtek el csókolózni az emberek. Évszázadokkal később Tiberius római császár megpróbálta betiltani a csókolózást a hivatalos rendezvényeken, hogy megakadályozza a betegségek terjedését, amik között a herpesz is ott lehetett.
5 hozzászólás

inkognito

2 hónapja, 1 hete és 2 napja

Nekem egyszer volt, de nagyon gusztustalan dolog.

válasz erre

Fikarc

2 hónapja, 1 hete és 2 napja

Szerencsére mindig megúsztam, nekem sosem jött ki a számon.

válasz erre

techiii

2 hónapja, 1 hete és 2 napja

Ez mondjuk pont nem érdekelt

válasz erre

Kisfaludy82

2 hónapja, 1 hete és 2 napja

Be****ás, miket felfedeznek.

válasz erre

betyár

2 hónapja, 1 hete és 2 napja

Akkor jó régi ez a herpesz dolog.

válasz erre

új kommentek

legutóbbi hozzászólások
 

Közösségi felületeink