Kutatás: az álmatlanság növeli a memóriaromlás kialakulását

2022. szeptember 08.
29.6881
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
csirkee profilja, adatai
csirkee
Egy új kanadai tanulmány kimutatta, hogy az álmatlanságban szenvedő idős embereknél nagyobb a kockázata a memóriaromlás és a hosszú távú kognitív károsodás, például a demencia kialakulásának, ezért nagyon fontos idősebb korban is kezelni az inszomniát.

A SLEEP folyóiratban publikált friss kutatásban kutatók az alvás romlását vizsgálták, hogy az milyen hatással van a memóriára. A vizsgálat során több mint 26 000 résztvevő adatait nézték meg, akik 45 és 85 év közöttiek voltak. A tanulmány 2019 és 2022 között zajlott és kiderült, hogy azok, akiknél romlott az alvásminősége, nagyobb eséllyel számoltak be a szubjektív memóriacsökkenésről.

Nathan Cross, a tanulmány társszerzője elmondta, hogy a memóriahiány specifikus volt, mivel más kognitív funkciók tartományait is megvizsgálták, mint például a többfeladatos figyelmet, de csak a memóriában találtak különbségeket. Szerencsére az álmatlanság kezelhető, ezért azt javasolják a kutatók, hogy aki észleli magán a pszichológiai rendellenességet, az forduljon szakemberhez minél előbb.
4 hozzászólás

inkognito

1 éve, 8 hónapja és 26 napja

Mondjuk az alvással nincs gondom.

válasz erre

techiii

1 éve, 8 hónapja és 26 napja

Ez mondjuk nem meglepő.

válasz erre

Kisfaludy82

1 éve, 8 hónapja és 26 napja

Nagyszerűen hangzik. szomorú smiley Rohadt rossz alvó vagyok.

válasz erre

Porthos

1 éve, 8 hónapja és 26 napja

Hát sajnos ezt sejtettem, érzem is amikor nem alszom ki magam, hogy teljesen szétszórt vagyok.

válasz erre