Különleges fotó készült a galaxisunk szupermasszív fekete lyukát körülvevő mágneses mezőről

2024. március 28.
31.8311
csirkee profilja, adatai
csirkee
Még 2019-ben készült először fotó a Messier 87 galaxisban található szupermasszív fekete lyukról, amivel az Eseményhorizont Távcső (EHT) csapata történelmet írt, melyen jól látható a jelenség eseményhorizontja, most ugyanez a csapat egy másik fekete lyukról készített képet, amin látszódnak a mágneses mezők.

A Sagittarius A*-ról, a Tejútrendszer közepén található szupermasszív fekete lyukról készült új fotón először látható polarizált fényben a jelenség. A kép a fekete lyuk körül spirálisan körbefutó mágneses térstruktúrákat rögzítette. A csapat most először használta a fény polarizációját a Sagittarius A* mágneses mezőinek leképezésére.

A polarizált fény segít csökkenteni az erős fényforrások tükröződését, ami lehetővé tette a csapat számára, hogy élesebben lássák a fekete lyuk szélét, és feltérképezzék az ott jelen lévő mágneses erővonalakat. Ezek a mágneses mezők kulcsfontosságúak az anyag fekete lyukakba való felszaporodásának és az energiasugarak kilökésének szabályozásában, amelyek a világegyetem leglátványosabb jelenségei közé tartoznak - állítja De Laurentis professzor az IFLScience-nek. Ez a Sagittarius A*-ról készült kép újabb lépést jelent a fekete lyukak jobb megértésében és a galaxisukra gyakorolt hatásuk felé.


történelmet írt, melyen jól látható a jelenség eseményhorizontja, most ugyanez a csapat egy másik fekete lyukról készített képet, amin látszódnak a mágneses mezők.'>
4 hozzászólás

Mordorer

3 hónapja, 3 hete és 1 napja

Baromi szép!

válasz erre

petrovicsz

3 hónapja, 3 hete és 1 napja

Komoly látvány de nyilván nem ilyen élőben.

válasz erre

Levi87

3 hónapja, 3 hete és 1 napja

Mint egy festmény!

válasz erre

CharlieFirpo

3 hónapja, 3 hete és 2 napja

Nagyon érdekes látvány!

válasz erre