Kozmikus karácsonyfáról készített képet a NASA, amit Kúp-ködként ismerünk

2023. december 21.
17.5731
csirkee profilja, adatai
csirkee
Legyen szó Halloweenről vagy éppen karácsonyról, a NASA mindig talál egy megfelelő kozmikus jelenséget, ami jól jellemzi ezeket az eseményeket, most éppen a Karácsonyfa halmazról, avagy más néven az NGC 2264 Kúp-ködről készített képet, melyen egy zöld fa látható.

Az NGC 2264 fiatal csillagok halmaza, amely 2500 fényévnyire található a Földtől. A halmazban a becslések szerint egy-ötmillió év közötti csillagok találhatók, és egyes csillagok nagyobbak a Napunknál. A Kúp-ködként vagy Karácsonyfa halmazként ismert klaszterről készített a NASA Chandra X-Ray Obszervatóriuma gyönyörű felvételt, mely zöld színben mutatja a ködben lévő gázt, ami úgy fest, mint egy fenyőfa.

Általában a halmaz inkább az oldalán nyugszik, de a képet most 160 fokkal elforgatták az északi csillagászati standardhoz képest, felfelé mutatva, hogy a halmaz autentikus fa megjelenését adjon. A képről egy animált videó is készült, melyeken a fiatal csillagok intenzív fellángolásokat produkálnak a röntgensugarakban.

Kozmikus karácsonyfáról készített képet a NASA, amit Kúp-ködként ismerünk - 2. kép

jelenséget, ami jól jellemzi ezeket az eseményeket, most éppen a Karácsonyfa halmazról, avagy más néven az NGC 2264 Kúp-ködről készített képet, melyen egy zöld fa látható.'>
6 hozzászólás

CharlieFirpo

5 hónapja, 1 hete és 6 napja

Ez elképesztő! meglepett smiley

válasz erre

Ronalddo

5 hónapja, 2 hete

Hatalmas! meglepett smiley

válasz erre

Levi87

5 hónapja, 2 hete

Hát ez de durva! meglepett smiley

válasz erre

petrovicsz

5 hónapja, 2 hete

Iszonyat durva! meglepett smiley

válasz erre

Kisfaludy82

5 hónapja, 2 hete

De menő! meglepett smiley

válasz erre

Porthos

5 hónapja, 2 hete

Hát ez haláli! meglepett smiley

válasz erre