Advertisement

Kiosztották a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díjait

2014. szeptember 21.
6951
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
androgeek techmag profilja, adatai
androgeek techmag
A 11.

Jameson Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál Ünnepélyes Díjátadó gáláján átadták a fesztivál díjait és a világhírű, Oscar-díjas operatőr, Zsigmond Vilmos is átvette a CineFest ? életműdíjat.

A záróünnepélyt a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója, Bíró Tibor nyitotta meg és elmondta, idén ismét rekordokat döntöttek a nézőszám és a programok tekintetében is, hiszen több, mint 200 filmet tekinthettek meg a fesztivál látogatói. Miután a zsűritagoknak és a támogatóknak is köszönetet mondott, Dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere méltatta a fesztivált. Mint mondta, az elmúlt évek alatt a magból fává nőtte ki magát a CineFest, többek között olyan vendégekkel, mint Sára Sándor és Zsigmond Vilmos, akik jelenlétükkel nemcsak a fesztivál, de Miskolc rangját is emelik.


Az idei CineFest Életműdíjat Zsigmond Vilmos személyesen vette át Bíró Tibor fesztiváligazgatótól és Dr. Kriza Ákos polgármestertől. Az Oscar-díjas operatőrt a közönség vastapssal köszöntötte, aki meghatódottan vette át az elismerést. Elmondta, nagy megtiszteltetésnek érzi, hogy Miskolcon vehetett át díjat és hozzátette, nagyon jól érezte magát a városban, ahova mindenképpen szeretne még visszatérni.
Ezek után kerültek kiosztásra a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díjai, amelyek közül a két nagyjátékfilm, a dokumentumfilm, a kisjátékfilm fődíjakat és a közönségdíjat a rendezők személyesen vették át.

 
Pressburger Imre díj:
Osztályellenség/ Class Enemy
Rendező: Rok Bicek
Az Osztályellenség ? az első film, ami lenyűgöző egységet mutat abban, hogy kvalitásos tud lenni mind forgatókönyv, mind rendezés mind pedig a színészi játék tekintetében. Olyan fontos kortársproblémára irányítja rá a figyelmünket, amely a szülő-gyermek-tanár hármasság hétköznapi viszonyában jelentkezik.
A film rámutat arra, hogy bár egy világban élünk és a nyelvünk is azonos, sokszor mégis nehezen értjük meg egymást.

Zukor Adolf díj:
VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan/For Some Inexplicable Reason
Rendező: Reisz Gábor
A zsűri olyan filmnek adta ezt a díjat, ami a filmközlésben valami nagyon eredetit és frisset tudott mutatni. És azért is ez a film kapja a díjat, hogy ezzel is bíztassuk a fiatal rendezőket arra, hogy használják a mozi varázserejét és változtassák a fiatalok életében tapasztalható nehézségeket komédiává, anélkül, hogy bárkiből is gúnyt űznének.

Dargay Attila díj:
Tehén a tejesbögrémben/My Milk Cup Cow
Rendező: Yantong Zhu
A film költői módon meséli el egy apa és lánya megható történetét. A film alkotója kiváló érzékkel választotta meg a filmes technikát. A néző könnyedén azonosul a filmben szereplő kislány fantáziáival és emlékeivel, ahogyan az visszagondol édesapjával töltött gyermekkorára.

Legjobb dokumentumfilm:
Dr. Lala
Rendező: Halász Glória
A film letisztult filmes eszközökkel mutatja be egy bohócdoktor munkáját, aki azon igyekszik, hogy a gyermekek egy időre megfeledkezzenek betegségükről és arra bíztatja őket, hogy próbálják azt legyőzni. A film arra tanít meg minket, hogy még a legnehezebb körülmények között is viszonyuljunk pozitívan az élethez.

Legjobb kisjáték- és kísérleti film:
Születésnapi ajándék/Birthday Present
Rendező: Guy Lichtenstein
Egy izraeli férfi és egy osztrák nő futó viszonyán keresztül a rendező igen érzékenyen ábrázolja a két szereplő életfelfogása közötti különbséget és a kulturális másságot, amelyen nehéz felülemelkedni. A film ezen túl még arra is képes, hogy nagy részletességgel ábrázolja Jeruzsálem városának különböző arcait.

Közönségdíj:Parador Húngaro
Rendező: Patrick Alexander, Aseneth Suarez Ruiz
És hogy miért? A Parador Húngaro őszinte, szívhez szóló dokumentarista alkotás - különleges, és semmihez sem fogható hangulatú utazás. Igazi közönségkedvenc.

 
Nemzetközi Ökumenikus Zsűri:
Csajkor/Girlhood
Rendező: Céline Sciamma
A SIGNIS és az Interfilm tagjaiból álló ökumenikus zsűri a díját CSAJKOR (Girlhood) című filmjéért Céline Sciamma kapta. A film egy olyan erős, fiatal női karaktert mutat meg a nézőknek, aki még egy egyébként reménytelen helyzetben is képes remélni. Bár körülményei, például a szegénység és az őt körülvevő erőszak, arra kényszerítik, hogy rossz döntéseket hozzon, a lány hű marad önmagához és sosem veszíti el a képességét, hogy különbséget tegyen jó és rossz között. Végül győzedelmesen kerül ki személyes küzdelmeiből és megtalálja a helyét az életben. A filmben látottak számos, a világban élő kisebbségi csoportra igazak, így az itt alkalmazott feloldás is kiutat mutathat számukra.

 

FIPRESCI díj:
Mommy
Rendező: Xavier Dolan
A FIPRESCI zsűritagjai (MolnárJudit Anna, Magyarország; Andrzej Fogler, Lengyelország és Pierre Yves Roger, Franciaország) egyhangúan úgy döntöttek, hogy a legjobb nagyjátékfilm díját Mommy című filmjéért Xavier Dolan kapja távollétében. A film lenyűgöző erejű üzenete az, hogy mindenki készüljön fel az élete során felmerülő problémákra és igyekezzen megbirkózni azokkal. Ez az üzenet pedig azért tud ilyen erővel hatni, mert a filmet magát is tökéletesség jellemzi, beleértve ebbe a csodálatos színészi játékot is.

 

FICC (Nemzetközi Filmklub Szövetség) díj:
Osztályellenség/ Class Enemy
Rendező: Rok Bicek
A zsűri a Don Quijote díjat az Osztályellenség (Class Enemy) című filmnek ítélte, mely két generáció konfliktusának hatásos ábrázolásáért, a didaktikus hangértés kiváló operatőri munkáért érdemelte ki a zsűri döntését, valamint azért, mert felhívja a figyelmünket arra, hogy a bevett intézményrendszer győzelemre törekszik, bármi áron.
nincs még hozzászólás