Kínában elindították az első villamost, aminek sín és sofőr sem kell

2017. június 07.
3.6301
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
OMA_Seriff profilja, adatai
OMA_Seriff
Elképesztő tömegközlekedési eszközt avatott fel a napokban Kína, miután hivatalosan is megkezdte működését a CRRC gyártásában készült Autonomous Rail Rapid Transit nevű jármű, amely olyan mint egy villamos, de sem sínek, sem sofőrök nem kellenek a működéséhez.

A mintegy 300 utas szállítására alkalmas jármű alapesetben 30 méter hosszú, de az éppen felmerülő igényeknek megfelelően bővíthető, hovatovább képes akár 70 km/órás sebességgel is célba juttatni az utasokat.

Az okosbuszként is emlegetett jármű legnagyobb érdekessége határozottan az, hogy az előre kijelölt útvonalon sofőr nélkül képes haladni, amit számtalan érzékelő, valamint egy speciális, szenzorokkal ellátott pályavonal tesz lehetővé, amelyen ráadásul még sínek sincsenek, hiszen a szerelvény speciális kerekeken halad előre.

A gyártó szerint az új jármű sokkal olcsóbb, mint a jelenleg ismert tömegközlekedési eszközök, mert nincs szükség arra, hogy saját infrastruktúrát építsenek fel hozzá, ezáltal míg egy metró minden kilométere több mint 100 millió dolláros befektetés, addig ennek a járműnek az útvonala kilométerenként 2 millió dollárból is kihozható.

Az első speciális tömegközlekedési eszköz egyébiránt a napokban állt szolgálatba Kínában, de a tervek között szerepel, hogy a jövőben újabb útvonalak és járgányok álljanak majd szolgálatba.

3 hozzászólás

rDAVE

7 éve, 4 hónapja és 21 napja

Kína úgy innovatív, hogy tapasztalatlan. Hiába a sín hiánya, sok lesz még a vakvágány. röhögő smiley Azonban a metróikról szokatlanul sok balesetről nem hallani, amíg itt építettek egy veszteséges és korrupcióba keveredett négyes metrót, addig Kínában nagyon durván sok épült és tervezett: https://i.redd.it/vjdy375yxiyy.gif
Amilyen karbantartás van itthon én nem félnék kínai szerkezetbe belépni, a kalandvágyam már itthon kiéltem. röhögő smiley Kínai minőségről regényt lehetne írni, mivel olyan változatos, azonban tény, hogy Ázsiát nézve pl a japán precizitást nem érik el soha, ahhoz más mentalitás kell. Az is igaz, hogy sokáig voltak a f.s megtestesítői az import cikkeknél, azonban a jelenlegi terveikkel, vagyis a folyamatos fejlődéssel és az erős gazdasági szereppel ez nem fér meg. Trump amilyen kretén meg folyamatosan segíti őket, pedig mást kommunikál a szavazóinak. Még azzal is Kínának lett előny, hogy Trumpék nem írták alá a klímaváltozásról szóló egyezményt. Kínaiak azonnal lekommunikálták, hogy szorosabbra füzik az EU-val a kapcsolatukat ez ügyben is és nagyobb hangsúlyt adnak a megújuló energiaforrásoknak. Szerintem kiszámíthatatlan, hogy Kína hová jut 30-50 év múlva (az összeroppanást és a gazdasági vezetőszerepet sem zárják ki), de az már tény, hogy nem akar többé ilyen lenézett ország lenni.
Amúgy kínai BYD cég épp most nyitott nálunk elektromosbusz gyárat. Gondolom innen terjesztik Európába.

válasz erre

Xefera

7 éve, 4 hónapja és 21 napja

Kínába én a liftekbe és mozgólépcsőkbe se bíznék. Most pedig sínek és közvetlen emberi irányítás nélkül a tömegbe engednek egy ilyet? Biztonságosabb egy Xenomorph tojásokkal telepakolt BKV Busz. röhögő smiley Mindenesetre gratulálok, nagyon jól haladnak.

válasz erre

Fikarc

7 éve, 4 hónapja és 21 napja

Hihetetlen mennyire élen járnak ebben! meglepett smiley

válasz erre