Advertisement

Kína új napszondája lencsevégre kapott egy napkitörést

2022. november 29.
47.3841
csirkee profilja, adatai
csirkee
Az ázsiai ország a közelmúltban elindította Advanced Space-based Solar Observatory (ASO-S) napszondáját, mely már készített is néhány felvételt a Napról és az egyik fotó nemrégiben vissza is érkezett a Földre és kiderült, hogy egy M-osztályú napkitörést rögzített.

A kínai ASO-S szoláris obszervatórium október 9-én állt pályára, mely kifejezetten a napkitörések elemzésére készült. Az első különleges képet az űrszonda Hard X-ray Imager (HXI) készüléke készítette még november 11-én, és a Kínai Tudományos Akadémia (CAS) alá tartozó Purple Mountain Observatory (PMO) adta ki. Az esemény során a nap atmoszférájából származó elektromágneses sugárzás óriási robbanást okozott.

Mint azt tudjuk, a napkitörések hatással lehetnek az ionoszférára és a rádiókommunikációra a Földön, ilyen esetekben sarki fények is létrejöhetnek. A szonda célja, hogy jobban megértsük ezeket az erőszakos eseményeket, és javítsa az űridőjárás előrejelzését. Az Európai Űrügynökségnek és a NASA-nak is van már ilyen szondája, melyek előre jelzik a napkitöréseket.

Kína új napszondája lencsevégre kapott egy napkitörést - 2. kép

4 hozzászólás

CharlieFirpo

2 hónapja, 1 hete

Durva látvány!

válasz erre

Fikarc

2 hónapja, 1 hete

Kisfaludy82 írta:
Szerencsére egyelőre azért nem okoztak ezek nagy problémákat.
És reméljük így is marad.

válasz erre

Kisfaludy82

2 hónapja, 1 hete

Szerencsére egyelőre azért nem okoztak ezek nagy problémákat.

válasz erre

Porthos

2 hónapja, 1 hete

Ilyenek miatt zavarodik meg a drónom.

válasz erre