Kína legyőzte Japánt, most már ők a világ legnagyobb autóexportőre

2023. május 19.
22.8591
Advertisement
csirkee profilja, adatai
csirkee
A BBC legfrissebb jelentése szerint immáron nem Japán, hanem Kína a világ legnagyobb autóexportőre, amit elsősorban az elektromos autók iránti megnövekedett keresletnek köszönhet, valamint az oroszországi értékesítés növekedésének, ugyanis az ukrajnai háborút követően a szankciók miatt Kínából érkeznek az autók.

A Kínai Autógyártók Szövetsége által közölt hivatalos adatok szerint Kína 1,07 millió darabot szállított le 2023 első negyedévében, ami nagyjából 58 százalékos növekedést jelent 2022 első negyedévéhez képest. Japán mindeközben 954 185 db járművet szállított le ebben az időszakban, ami hat százalékos növekedés az előző évhez képest.

A Kínai Általános Vámhivatal adatai szerint Kína 2022-ben körülbelül 3,2 millió járművet exportált, míg Németország körülbelül 2,6 millió járművet, ezzel sikerült az európai országot megelőznie Kínának. Szakértők szerint a fosszilis tüzelőanyagokról a tiszta energiára való folyamatos átállás jelzi a kínai autóipar felemelkedését. A Tesla is itt épített egy hatalmas gyárat, a Tesla Gigafactory-t, mely jelenleg évi 1,25 millió járművet tud legyártani, de ezt a számot folyamatosan növeli a vállalat.
3 hozzászólás

Kisfaludy82

11 hónapja, 5 napja

Megállíthatatlanok.

válasz erre

Porthos

11 hónapja, 5 napja

Meg sem lepődöm. Sokkal meglepőbb lenne ha nem így lenne.

válasz erre

CharlieFirpo

11 hónapja, 6 napja

Mindenben lenyomnak mindenkit, ez már nem is meglepő. mosolygó smiley

válasz erre