Kína hatalmas víz alatti adatközpontot épít, melynek ereje 6 millió számítógéppel ér majd fel

2023. december 02.
4.2041
csirkee profilja, adatai
csirkee
Manapság egyre több techvállalat dönt úgy, hogy adatközpontjait a víz alá helyezi el, ahol egyrészt megoldott a hűtés, másrészt ezzel rengeteg helyet lehet megspórolni, ám eddig kereskedelmi célokra ez nem volt elérhető, de Kínának köszönhetően ez hamarosan meg fog változni.
 

A tervek szerint Sanya partjainál, a Dél-Hainan-szigetek térségében egy új adatközpontot fognak építeni, ami összesen 100 modulból fog állni és körülbelül 68 000 négyzetméternyi építési területet foglalnak majd el, ami 13 futball pályának felel meg. A CCTV információi szerint egy-egy modul 1300 tonnát fog nyomni, teljesítménye pedig akkora lesz, mint ha 60 000 darab számítógépé.

Az adatközpont-modulok szerver-rackeket tartalmaznak majd, de ezek pontos paramétereiről nem árultak el semmit. A szerkezeteket 35 méter mélyen, a tenger fenekén fogják elhelyezni őket, és ha minden jól megy akkor akár 25 évig is működni fognak. A projekt már 2021-ben elindult és 2025 második negyedévére fejezhetik be a 100 adatközpont-modul telepítését. A becslések szerint évente körülbelül 122 millió kilowattóra áram takarítható meg, ami annyi, mint 160 000 kínai állampolgár átlagos áramfogyasztása.

Nézd nagyban ezt a videót!3 hozzászólás

Kisfaludy82

2 hónapja, 3 hete és 6 napja

Kína. Nem lacafacáznak. röhögő smiley

válasz erre

Porthos

3 hónapja,

Ejha, az nagyon komoly!

válasz erre

Ronalddo

3 hónapja,

Nagyon keményen tolják! meglepett smiley

válasz erre