Kína előbb hozná vissza a marsi mintákat, mint a NASA

2023. május 01.
26.8431
csirkee profilja, adatai
csirkee
Nem csak a Holdra szállás kapcsán van egy verseny a NASA és Kína között, de az első marsi minták kapcsán is, ugyanis míg az Amerikai Űrkutatási Hivatal 2033-ra tervezi az első mintákat visszajuttatni a Földre, addig az ázsiai ország már 2031-re tervezi, ezzel pedig megelőzheti vetélytársát.

A napokban hivatalosan is megerősítette a kínai űrügynökség, hogy Zhurong rovere tavaly május óta nem adott életjelet magáról, nem sikerült a hibernált állapotból felébrednie. Kína azonban nem adta fel, hogy mintákat hozzon a Marsról, ehhez pedig állítólag 2028-ban elindítja Tianwen-3 misszióját, mely a tervek szerint 2031-ben már marsi mintával térne haza.

A hírek szerint egy helikoptert és egy hatlábú robotot - egy kombinált leszálló- és hordozórakétát - indítana a Marsra, melyek 500 gramm anyagot gyűjtenének össze és tárolnának, majd indulnának vissza az űrbe. A misszió a mintagyűjtés mellett mobil mintavételezést is igyekszik majd végezni. A Tianwen-3 marsi anyaga 2031 júliusában térne vissza a Földre, ha a küldetés a 2028-as kilövési ablakban indul.
5 hozzászólás

CharlieFirpo

5 hónapja, 2 napja

Meglátjuk. Egyelőre azért elég sok a kudarc is.

válasz erre

Levi87

5 hónapja, 2 napja

Kína mindenben lealázza az USÁ-t, ez van.

válasz erre

Fikarc

5 hónapja, 2 napja

Nagyon megy a verseny odafent!

válasz erre

Kisfaludy82

5 hónapja, 3 napja

Simán el is hiszem hoyg megcsinálják.

válasz erre

Porthos

5 hónapja, 3 napja

Úgyis győz Kína, ez tök alap.

válasz erre