Kína egy több mint 10 km mély lyukat fúr a földkéreg feltárására

2023. június 04.
17.3671
csirkee profilja, adatai
csirkee
A Xinhua kínai állami hírügynökség szerint az ország nemrégiben elindította legújabb tudományos projektjét, melynek során a hszincsiangi Taklamakan-sivatagban egy több mint 10 km mély lyukat fognak fúrni a földbe, hogy tanulmányozni tudják a földkéreg szerkezetét.

Az ország legnagyobb olajtermelője, a China National Petroleum Corp. által vezetett fúrási projekt a valaha volt legmélyebb fúrások közé fog tartozni. A tervek szerint a fúrási folyamat a földkéreg több mint 10 rétegén fog áthatolni, és eléri a kréta rendszert is, amely 145 millió éves kőzetekből áll. Ennek köszönhetően több információt tudhatnak meg a Föld belső szerkezetéről.

A projekt várhatóan 457 napot vesz igénybe, melynek során több fúrási technológiát is alkalmaznak majd. Hszi Csin-ping kínai elnök 2021-ben az ország legkiválóbb tudósaihoz intézett beszédében a mélyföldtudományokat nevezte meg a négy felfedezendő stratégiai határ egyikének. Érdekesség, hogy nem ez lesz a világ legmélyebb ember által fúrt lyuka, ugyanis Oroszországban 1989-ben 20 évnyi fúrás után elérték a 12 262 méteres mélységet.
4 hozzászólás

CharlieFirpo

11 hónapja, 1 hete és 3 napja

De miért, ha az oroszok már lefúrtak? meglepett smiley

válasz erre

Fikarc

11 hónapja, 1 hete és 3 napja

És vajon mire számítanak, mit találnak ott?

válasz erre

Kisfaludy82

11 hónapja, 1 hete és 3 napja

A megalománok! röhögő smiley

válasz erre

Porthos

11 hónapja, 1 hete és 4 napja

De durva, mondjuk a ruszki még keményebb. meglepett smiley

válasz erre