Kína már megint a Linuxszal akarja lenyomni a Windowst

2022. július 04.
43.8931
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
csirkee profilja, adatai
csirkee
Kína már évek óta dolgozik egy saját fejlesztésű operációs rendszeren, mely Linux alapokon nyugszik és az elmúlt hónapok eseményei arra sarkallták a kormányt, hogy minél előbb elkészüljön végre az openKylin projekt, azaz Kína saját nyílt forráskódú operációs rendszere.

Az orosz-ukrán háború egyik hátránya az lett, hogy az orosz emberek nem tudnak legálisan hozzájutni a Windows operációs rendszerhez, ugyanis az amerikai cég szintén kivonult az országból. Többek között emiatt kapcsolt rá most jobban a kínai kormány arra, hogy elkészüljön az úgynevezett openKylin projekt, amit az állami tulajdonú a Kylinsoft vezet.

A céljuk, hogy leváljanak az amerikai platformokról és olyan operációs rendszer biztosítsanak az 1,4 milliárd lakosnak, ami megbízhatóbb. Ehhez természetesen a nyílt forráskódú Linux operációs rendszert használják a fejlesztők, hogy elkészüljön a saját rendszerük. A projekthez állítólag már 10 szervezet is csatlakozott, ám egyelőre nehéz mindenkinek átállnia a megszokott Windows vagy éppen MacOS rendszerekről.
3 hozzászólás

inkognito

1 éve, 11 hónapja és 10 napja

Érthető a dolog de már régóta próbálkoznak ezzel.

válasz erre

CharlieFirpo

1 éve, 11 hónapja és 10 napja

Hányadszor futnak már neki? meglepett smiley

válasz erre

techiii

1 éve, 11 hónapja és 10 napja

Jól teszik.

válasz erre