Kiderült, miért menesztették tavaly néhány napra Sam Altmant, az OpenAI vezérigazgatóját

2024. május 29.
13.0331
csirkee profilja, adatai
csirkee
Tavaly novemberben egy sikertelen puccsot hajtottak végre a ChatGPT miatt világhírnévre szert tett OpenAI vállalaton belül, miután kirúgták a népszerű chatbot egyik alapítóját, majd néhány nap leforgása alatt vissza is került a vezetői székbe, ám a mai napig nem derült fény arra, hogy miért akarták meneszteni Sam Altmant a posztjáról, egészen mostanáig.

Nagy port kavart tavaly Sam Altman kirúgása az OpenAI-tól, mivel nagyon hírtelen történt, de azonnal át is igazolt a Microsofthoz a vezető és jó néhány kollégát is magával csábított. Két napra rá, miután a vállalat egyik nagy befektetője, a Microsoft is beleszólt a dolgokba, Altman visszakerült a vezetői pozícióba, míg más igazgatósági tagok távoztak a cégtől.

Köztük volt Helen Toner kutató is, aki nemrégiben egy podcast műsorban őszintén mesélt arról, miért akarták eltávolítani Altmant és arról is, hogy végül ez miért nem sikerült. Toner elmondása szerint Altman folyamatosan hazudott és manipulálta az igazgatótanácsot, akiknek gyakorlatilag nem volt irányításuk alatt a vállalat. Az egyik ilyen példa az volt, amikor 2022 novemberében elindult a ChatGPT, amiről az igazgatótanács az akkor még Twitterről értesült.

Sam Altman több alkalommal pontatlan információkat adott a vállalat biztonsági folyamatairól. Két vezető közvetlenül beszélt a testületnek az Altmannel kapcsolatos saját tapasztalatairól, leírva az OpenAI-nál uralkodó mérgező légkört, továbbá pszichológiai bántalmazással vádolva a vezetőt, és bizonyítékot szolgáltatva arra, hogy Altman hazudik és manipulatív különböző helyzetekben. Mindez ahhoz vezetett, hogy puccsot kíséreltek meg Altman ennek, ami azonban rosszul sült el. Helen Toner arra is rámutatott, hogy Altman korábbi munkahelyeiről is mindig elbocsátották, valószínűleg hasonló okokból kifolyólag.
2 hozzászólás

Porthos

1 hónapja, 2 hete és 3 napja

Érdekes sztori.

válasz erre

CharlieFirpo

1 hónapja, 2 hete és 4 napja

De ha ez a helyzet, akkor hogy kerülhetett vissza? meglepett smiley

válasz erre