Kiderült, honnan származhatnak a Szaturnusz gyűrűi

2023. szeptember 29.
4.2331
csirkee profilja, adatai
csirkee
A Szaturnusz Naprendszerünk második legnagyobb gázóriása a Jupitert követően, melyet hét nagyon látványos koncentrikus gyűrű vesz körül - amit, Galileo Galilei fedezett fel 1610-ben - amiről nem sokat lehet tudni, főleg nem keletkezésükről, ám egy friss tanulmány azt állítja, hogy két jeges hold ütközéséből jöhettek létre a gyűrűk.

A The Astrophysical Journal című folyóiratban megjelent friss tanulmány a NASA Cassini-missziója által gyűjtött adatokat használta fel, majd a kutatók ezek alapján több tucat számítógépes szimulációt végeztek. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a Szaturnusz látványos gyűrűi két ősi jeges hold ütközése során keletkezhettek.

A holdak becsapódása elegendő anyagot képes a Szaturnusz közelébe juttatni ahhoz, hogy kialakuljanak a gyűrűk. Erre utalnak a Cassini űrszonda által gyűjtött adatok, miszerint jeges töredékekből áll a jelenség. A feltételezések szerint összeütköző két hold valószínűleg a Szaturnusz 145 holdjából kettő, a Rhea és a Dione méretű lehetett. A kutatók szerint az a törmelék, amely nem került be a bolygó ikonikus gyűrűibe, a bolygó számos holdjának eredeteként is működhetett.

Nézd nagyban ezt a videót!4 hozzászólás

CharlieFirpo

2 hónapja, 1 hete és 4 napja

Hmmm érdekes gondolat ez is. Csak ez már a ki tudja hányadik...

válasz erre

Ronalddo

2 hónapja, 1 hete és 4 napja

Hát, ez is egy elmélet...

válasz erre

Kisfaludy82

2 hónapja, 1 hete és 4 napja

Én azt gondoltam, üstökösök robbantották ki a bolgyóból a törmelékeket.

válasz erre

Porthos

2 hónapja, 1 hete és 4 napja

Érdekes folyamat lehetett.

válasz erre