Itt a tél, a megfázás és az influenza szezonja, ezzel együtt pedig a forró teafogyasztás időszaka is, ami akár veszély forrása is lehet, ugyanis egy nemrégiben megjelent friss kutatás szerint a teafilterek óriási mennyiségű mikroműanyagot és nanoműanyagot bocsátanak ki, melyek végül a szervezetünkbe jutnak.
Az elmúlt években több tanulmány is készült már a mikroműanyagok terén, melyek az emberi szervezet különféle részeiben fellelhetőek, ám ezek hatásairól még kevés információnk van, de egyáltalán nem jók. Most a Barcelonai Autonóm Egyetem (UAB) kutatói végeztek vizsgálatot a teafilterek, melyek szinte minden háztartásban fellelhetőek, de veszélyesek.
A kutatás során kiderült, hogy az egyes teazacskók mikro- és nanoműanyag (MNPL) részecskék milliárdjait szabadíthatják fel minden milliméternyi vízben, melybe beleáztatjuk őket. Ezek a részecskék a bélsejteken keresztül felszívódhatnak, és akár a véráramba is bekerülhetnek. A kutatók ezzel a tanulmánnyal szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy ideje lenne szabványosítani a teafiltereket az egészség megőrzése érdekében, addig pedig érdemes filter helyett szálas teát fogyasztani.