Kiderült, hogy évente hány meteorit csapódik a Marsba

2024. július 10.
4.8821
csirkee profilja, adatai
csirkee
Az élettelen marsi tájat nem csak a különféle viharok alakítják, hanem azok a meteoritok is, melyek elérik a bolygó felszínét, ennek számát sikerült meghatározni a NASA InSight leszállóegységének szeizmikus adatait vizsgáló kutatócsoportnak, amivel megbecsülhetik egy bolygó korát.

Az adatokat vizsgálva kiderült, hogy évente körülbelül 280-360 olyan objektum ütközik a Marsba, amelyek 8 méternél nagyobb átmérőjű krátereket okoznak a felszínen. A becsapódások száma segít az exobolygó kutatóknak abban, hogy könnyebben meghatározzák egy-egy planéta korát, mivel az idősebb testeken több becsapódási kráter található, mint a fiatalabbakon.

Természetesen figyelembe kell venni a kor meghatározásakor a bolygó légkörét és méretét is, ezek befolyásolhatják a meteoritok becsapódását, de a módszer hatékony eszköz lehet. A tudósok úgy vélik, hogy elég lenne egy vagy több szeizmométert elhelyezni egy bolygón vagy holdon, hogy jobb képet kapjunk az égitest koráról, amit ennek ellenére is nagyon nehéz meghatározni.
4 hozzászólás

Kisfaludy82

3 napja és 6 órája

Nem kímélik az égiek! mosolygó smiley

válasz erre

Porthos

3 napja és 9 órája

Durván van bombázva! röhögő smiley

válasz erre

techiii

3 napja és 11 órája

Ez van ha nincs légkör.

válasz erre

Az durva! meglepett smiley

válasz erre