Kiderült, hogy a Szaturnusz gyűrűi felmelegítik a bolygó felső légkörét

2023. március 31.
36.3211
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
csirkee profilja, adatai
csirkee
Egy úttörő felfedezés során a tudósok arra a megállapításra jutottak a Hubble űrtávcsőnek köszönhetően, hogy a Szaturnusz hatalmas gyűrűrendszere felmelegíti a gázóriás felső légkörét, ezt a jelenséget korábban soha nem figyelték meg Naprendszerünkben.

A NASA Hubble űrteleszkópjának köszönhetően sikerült kideríteni, hogy a Szaturnusz gyűrűrendszere milyen kölcsönhatásban áll a bolygóval. Amikor 2017-ben a NASA Cassini szondája a Szaturnusz légkörébe zuhant, akkor sikerült megmérnie a légkör összetevőit, és megerősítette, hogy sok részecske esik le a gyűrűkből. A gyűrűk nagyon lassan szétesnek.

Lotfi Ben-Jaffel, a tanulmány vezető szerzője összegyűjtötte négy, a Szaturnuszt tanulmányozó űrmisszió archív ultraibolya fény (UV) megfigyeléseit. Az adatokból kiderült, hogy a gyűrűrendszerből származó állandó "jeges eső" felmelegíti a bolygó legfelső légkörét. Ez az úttörő tanulmány nemcsak a Szaturnusz és gyűrűi közötti titokzatos kölcsönhatásra világít rá, hanem lehetőséget nyit az exobolygók körüli gyűrűrendszerek jelenlétének további kutatására.
3 hozzászólás

betyár

1 éve, 4 hónapja és 2 napja

Érdekes dolog.

válasz erre

Porthos

1 éve, 4 hónapja és 2 napja

Fura lenne gyűrűk nélkül. meglepett smiley

válasz erre

CharlieFirpo

1 éve, 4 hónapja és 2 napja

Durva hogy szétesnek a gyűrűk, de szerintem az emberiség ezt már nem fogja megérni.

válasz erre