Kiderülhetett, hogy mi a napszél forrása

2023. augusztus 25.
4.4541
csirkee profilja, adatai
csirkee
A tudósok igyekeznek minél többet megtudni központi csillagunkról, a Napról, hiszen működését még mindig rengeteg titok övezi, most azonban az Európai Űrügynökség Solar Orbiter űrszonda megfigyeléseiből úgy tűnik sikerült rájönni arra, hogy mi okozza a napszelet.

A Solar Orbiter űrszonda már jó ideje folyamatosan megfigyeli a Napot, aminek köszönhetően előre látjuk a napkitöréseket is, ám most a Nap külső légköréből gyorsan kiszabaduló anyagsugarakat (plazmasugarakat) fedezett fel. A csillagászok úgy vélik, hogy ezek a fúvókák forrásai lehetnek a napszélnek, a töltött részecskék áramának, amely folyamatosan áramlik a Napból a Naprendszeren keresztül.

A plazmának nevezett töltött részecskék sugarai egyenként 20-100 másodpercig tartanak, és körülbelül 360 000 kilométer/óra sebességgel mozognak. Ezek az "apró" sugarak 1000-szer kisebb teljesítményűek, mint például egy nagyobb koronakilökődés. A Solar Orbiter Extreme Ultraviolet Imager (EUI) segítségével 2022 márciusában a nap déli pólusáról készítettek felvételeket, melyeken halvány sugarak láthatóak.


Az új eredmények azt mutatják, hogy a részecskék kiürülnek a nap légköréből. A Solar Orbiter megfigyelései egy koronális lyukat rögzítettek a déli póluson, amelyben apró, egyedi fúvókák voltak. Mindegyik sugár kis mennyiségű plazmát bocsát ki, ami arra utal, hogy a napszél kevésbé folyamatos, mint azt korábban hitték.

Nézd nagyban ezt a videót!4 hozzászólás

Kisfaludy82

10 hónapja, 3 hete és 2 napja

Nekem ez magas de tény hogy nagyon érdekes!

válasz erre

Porthos

10 hónapja, 3 hete és 2 napja

Brutál érdekes jelenség amúgy.

válasz erre

CharlieFirpo

10 hónapja, 3 hete és 2 napja

Felfoghatatlan hogy mik léteznek amúgy.

válasz erre

techiii

10 hónapja, 3 hete és 3 napja

Érdekes látvány az egyszer biztos.

válasz erre