Két hétre magukra maradtak a marsi robotok, a NASA nem tud velük kommunikálni

2023. november 13.
4.7221
csirkee profilja, adatai
csirkee
A következő két hétben az Amerikai Űrkutatási Hivatal nem tud majd kommunikálni a Marson lévő eszközeivel, ám ennek egy egyszerű természeti jelenség az oka, méghozzá a Nap konjunkció, azaz napegyüttállás, a Nap éppen a Mars és a Föld között helyezkedik el.
 

A Perseverance és Curiosity roverek, az Ingenuity helikopter, a Mars Reconnaissance Orbiter, valamint az Odyssey és a MAVEN szondák magukra maradnak az együttállás végéig. Ennek egyszerű oka van, most éppen olyan pozícióba került pályáján a Mars, hogy a Napnak a Földdel ellentétes oldalán helyezkedik el, a Nap áthalad a Föld és az objektum között.

Ilyenkor nem lehet biztonságosan parancsokat küldeni a Marson lévő eszközöknek a Földről, a nap által okozott interferencia káros hatással lehet, emiatt a NASA két hétre, egészen november 25-ig pihenőre küldte marsi eszközeit. A roverek az időszak nagy részében képesek lesznek alapvető egészségügyi frissítéseket haza küldeni, de lesznek napok, amikor egyáltalán nem fog jel érkezni. Ilyen Mars-napegyüttállás egyébként kétévente szokott előfordulni.

Nézd nagyban ezt a videót!4 hozzászólás

Porthos

3 hónapja, 3 hete és 4 napja

Amíg kiszámított kommunikációs szünet, addig nincs baj.

válasz erre

betyár

3 hónapja, 3 hete és 4 napja

Elvannak azok magukban.

válasz erre

Fikarc

3 hónapja, 3 hete és 4 napja

Addig nincs baj amíg egyszer elérik őket. A probléma ott kezdődik, ha két hét múlva sem tudnak csatlakozni. mosolygó smiley

válasz erre

CharlieFirpo

3 hónapja, 3 hete és 5 napja

Rájuk fér a pihi. mosolygó smiley

válasz erre