Káprázatos fotókat készített a Hubble gömbhalmazban szikrázó csillagokról

2022. december 29.
56.5241
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
csirkee profilja, adatai
csirkee
A Hubble űrteleszkóp már évek óta dolgozik és készít lenyűgöző fotókat a világűrben, most éppen az NGC 1850 elnevezésű kozmikus objektumról készített fotókat, mely a Nagy Magellán-felhőben található, amely csillagok milliárdjainak szülőhelye.

Az NGC 1850 csillaghalmazról készült két fotót ugyanaz a Hubble-műszer készítette, ám különböző színekkel rendelkező szűrőket használtak az ezekből a tárgyakból kisugárzó fény bizonyos hullámhosszainak tanulmányozására. A NASA szerint a kék kép, néhány közeli infravörös fényt mutat be látható fény mellett. A piros színű kép az NGC 1850 csillaghalmaz eltérő irányát mutatja, valamint a közeli ultraibolya fényre is fókuszál, hogy megmutassa az infravörös spektrum kezdetét.

A halmaz körülbelül 160 000 fényévre van a Dorado csillagképben. A gömbhalmazokra jellemző, sűrűn egymásra rakott csillagok gömbhalmaza, amelyeket kölcsönös gravitációs vonzás tart össze. Az NGC 1850 körülbelül 63 000-szerese a Nap tömegének, magja pedig nagyjából 20 fényév átmérőjű.

Káprázatos fotókat készített a Hubble gömbhalmazban szikrázó csillagokról - 2. kép

4 hozzászólás

Fikarc

1 éve, 4 hónapja és 26 napja

Bruttttál!!!!! meglepett smiley

válasz erre

Kisfaludy82

1 éve, 4 hónapja és 26 napja

Csodaszép!

válasz erre

Porthos

1 éve, 4 hónapja és 26 napja

Whoaaaaaaa!!!! meglepett smiley

válasz erre

CharlieFirpo

1 éve, 4 hónapja és 27 napja

Micsoda látvány ez is! meglepett smiley

válasz erre