Jelentősen átalakul a Windows 10 kinézete

2015. január 10.
1.0021
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
Hanziness profilja, adatai
Hanziness
A Microsoft új, "Spartan" kódnevű böngészője mellett a Windows 10 kinézetéről is megtudtunk néhány dolgot.

A cnBeta szerint a korábban kiszivárgott kép a Spartan böngészőről hamis volt, amit okunk van elhinni, hiszen ha a Microsoft már befejezte a dizájn kialakítását, akkor értelemszerűen nem egy rendkívül kezdetleges felületet kellett volna látnunk.
Tisztában kell azonban lennünk azzal is, hogy habár ezek a képek állítólag "kiszivárogtak", nem feltétlenül lehetnek hitelesek, ezért ugyanígy a cnBeta képeire se tekintsünk úgy, hogy "biztos igaz, amit látunk", de meglátásunk szerint ezek közelebb állhatnak a valósághoz, mint a korábbiak.
Ahogy hallhattuk már, a Windows 10 új böngészőt hozhat magával, ami a jelentések szerint jobban hasonlít majd a Chrome-hoz és a Firefoxhoz, valamint néhány forrásban azt is megerősítették, hogy ez lesz az eddigi legfejlettebb böngésző (a vetélytársak mellett is).
 

Ez utóbbi kinevezést részben Cortanának köszöneti, de emellett a böngészőben egy Stylus segítségével rajzolgathatunk magára a megnyitott weboldalra is, és ezt a OneDrive-on keresztül "jegyzetként" megoszthatjuk. Ezen felül a böngésző a Windows Áruház egy alkalmazásaként lesz jelen a rendszerben, így rendszeres frissítéseket kaphat majd (nem a Windows Update-en keresztül kell majd frissíteni). A The Verge értesülései szerint a Spartannak lesz egy nagyban hasonló, táblagépekre és okostelefonokra tervezett változata is. A Spartan így nem feltétlenül lesz egy univerzális alkalmazás (ahol össze van olvasztva az asztali és a mobilváltozat), de a két különböző változat ettől függetlenül egy "ismerős" felhasználói élményt nyújt majd.

Az alábbi képek ugyanannak a két képernyőképnek a részei, amiket felnagyítottunk egy kicsit, hogy jobban látszódjanak rajta a fontos dolgok.Amellett, hogy ezeket tudjuk, a Windows 10 új felületén is láthatunk némi változást: a tálcán (ahogy korai hírek is mondták) a megnyitott alkalmazás ikonja mögött a háttér egyszerűen egy szolid színnel lesz kitöltve és semmi extra (még Windows 8.1-en is láthatunk egy "üvegkeretet" a megnyitott programok tálcán lévő ikonja körül). Ami ennél azonban fontosabb, hogy amit eddig egy nagyító ikonnal jelzett gombként láttunk, mostantól keresősávként lesz jelen a rendszerben, és a sáv végén egy kis mikrofon ikont is láthatunk. A keresősávval Cortanat érhetjük majd el, és természetesen a mikrofonunkat is használhatjuk beviteli eszközként. Cortana elméletileg úgy fog működni, ahogy Windows Phone-on is: képes sokféle információt megjeleníteni (időjárás, repülőjáratok stb.) és a gépen is kereshetünk vele dolgokat. Az is jól látszik, hogy az ikonok jelentősen átalakultak, sokkal inkább látszik rajtuk a Microsoft-féle "modern" alkalmazások jellegzetessége: a minimalizmus, bár ezúttal inkább körvonalazottak az ikonok, mintsem kitöltöttek.Ha a képernyőképen egy kicsivel feljebb nézünk, akkor elvileg azt láthatjuk, amit jelenleg "Spartan"-ként ismerünk. Jól látszik, hogy ez a böngésző sokkal jobban hasonlít a Chrome-ra és a Firefoxra, mint a (mostani) Internet Explorer. Ám érdemes megjegyezni, amit a tálcán látunk: a böngésző az Internet Explorer ikonjával fut (felsőbb kép), ami persze nem bizonyíték arra, hogy a Spartan nem egy teljesen új névvel indul majd útnak, de ettől függetlenül akár arra is bizonyíték lehet, hogy Internet Explorer marad a böngésző.Végezetül, látszik egy nagyon kevés az asztalból: az ott lévő ikonok közül egyik sem (még a lomtár sem) olyan, mint a hagyományos; inkább a Modern dizájnt követi (amit Windows Phone-on is jórészt ugyanígy látunk az alkalmazáslistában): van egy négyzet alakú, egyszínű háttér és azon belül látjuk az alkalmazás ikonját. Az is jól látszik, hogy itt nem az ikon alatt, hanem az ikon mellett jelenik meg az alkalmazás neve.Egy kis extra: lehet, hogy csak azért nem látszik rendesen, mert a monitort fényképezték (és nem a screenshot funkciót használták), de az ablak alatti árnyékok mintha tényleg kisebbek és áttetszőbbek lennének (egy kicsit látszik ez a fentebbi képen is a Dropbox és az Ebay ikonja mellett). Nem tudni, hogy tényleg változtattak-e az árnyékokon, vagy csak nem látszik a képen, de számunkra nem tűnik olyannak, mint amit a jelenlegi Windows 10 előnézetben láthatunk (ott szó szerint hatalmas árnyékok vannak, melyek kicsit hasonlítanak a Mac OS X árnyékaihoz).

Íme a két teljes kép - megjegyzés: a másodikon a tálca sötét, amit többen egy "sötét témaként" emlegettek, de szerintünk elképzelhető, hogy ilyen nem lesz, mivel talán ugyanúgy színezhető marad a rendszer, mint eddig, ezért ugyanúgy sötétre színezhetjük majd a Windows 10-et is, mint a 8-at, a 7-et vagy a Vistát:Mindarról, hogy az itt látottak mennyire igazak, majd január 21-én kapunk bővebb tájékoztatást a Microsoft Windows 10 eseményén (amit majd élőben közvetítenek is).

 
nincs még hozzászólás