Jelentős vulkáni tevékenység lehetett egykoron a Marson

2024. február 13.
15.6371
csirkee profilja, adatai
csirkee
A Mars és a Föld között már számtalan hasonlóságot lehetett felfedezni és a kutatók most egy újabbra bukkantak, amikor több műszerrel megvizsgálták az Eridania régióként ismert déli hegyvidéket, mely 63 új vulkanikus struktúrát fedett fel a tudósok előtt.

A kutatás során a Mars Global Surveyor, a Mars Odyssey és a Mars Reconnaissance Orbiter adatait használták fel, hogy még többet megtudjanak erről a különlegesnek tartott régióról. A szakértők szerint úgy tűnik, hogy a képződmények a Mars kérge alatt bekövetkezett változások eredményeként jöttek létre. A bolygókutatók négy kategóriába sorolták ezeket a képződményeket: vulkáni kupolák, sztratovulkánok (rétegvulkánok), pajzsvulkánok és kalderakomplexumok.

A Mars Eridania területének tanulmányozása egy nagyjából 3,5 milliárd évvel ezelőtti tektonikus tevékenység bizonyítékát tárta fel, amelyek hasonlóak azokhoz, amelyek tektonikus lemezmozgást okoztak a Földön. Ezenkívül a víz alatti vulkáni tevékenység felfedezése Eridania területén további rejtélyt ad, hiszen ez akár az élet kialakulásához is vezethetett.
3 hozzászólás

Kisfaludy82

2 hónapja, 1 hete és 3 napja

Hát igen, egyre több minden utal arra, hogy valaha tényleg "élő" bolygó volt.

válasz erre

Porthos

2 hónapja, 1 hete és 3 napja

Érdekes felfedezés, bár azért sejnteni lehetett eddig is, ha valaki figyelemmel kíséri az ilyen jellegű kutatásokat.

válasz erre

CharlieFirpo

2 hónapja, 1 hete és 4 napja

Akkor azért ilyen szép hegyes völgyes. mosolygó smiley

válasz erre