Japánnak nem sikerült a holdraszállás az OMOTENASHI leszállóegységével

2022. november 25.
4.4682
csirkee profilja, adatai
csirkee
A héten megosztott Twitter bejegyzés szerint Japán kudarcot vallott, nem sikerült az OMOTENASHI elnevezésű leszállóegységével elérnie a Hold, így nem lehet a negyedik nemzet a világon, amelyik eléri az égitestet, problémák merültek fel a küldetés során.

A NASA SLS rakétája nem csak az Orion kapszulát vitte magával a múlt héten, hanem Japán első leszállóegységét is, az Omotenashi-t (Outstanding Moon exploration Technologies demonstrated by Nano Semi-Hard Impactor), ami rossz irányba fordult és még az akkumulátorát sem tudta feltölteni napenergiával, ezzel a Japán Űrügynökség (JAXA) lemondott arról, hogy eljussanak a Holdra.

A JAXA űrszondájukkal az első robotizált holdraszállást tervezték megvalósítani, amivel aztán szerettek volna különböző méréseket végezni. Az űrbe jutást követően egyébként sikerült pályára állnia az eszköznek, de sajnos nem a jó irányba, emiatt a kommunikáció nem működött, csak a Madridban található állomáson sikerült kapcsolatba lépni vele. Ekkor derült ki, hogy napelemei rossz irányba állnak és így nem tud feltöltődni. Természetesen nem adják fel, a jövőben ismét próbálkoznak majd.

5 hozzászólás

CharlieFirpo

1 napja és 14 órája

Majd legközelebb..

válasz erre

Levi87

1 napja és 18 órája

Nem kis blama.

válasz erre

Fikarc

1 napja és 20 órája

Milyen béna hiba már ez.

válasz erre

Kisfaludy82

1 napja és 23 órája

Majd legközelebb.

válasz erre

Porthos

2 napja és 1 órája

Nem jöhet össze minden elsőre...

válasz erre