Japánnak nem sikerült a holdraszállás az OMOTENASHI leszállóegységével

2022. november 25.
51.8691
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
csirkee profilja, adatai
csirkee
A héten megosztott Twitter bejegyzés szerint Japán kudarcot vallott, nem sikerült az OMOTENASHI elnevezésű leszállóegységével elérnie a Hold, így nem lehet a negyedik nemzet a világon, amelyik eléri az égitestet, problémák merültek fel a küldetés során.
 

A NASA SLS rakétája nem csak az Orion kapszulát vitte magával a múlt héten, hanem Japán első leszállóegységét is, az Omotenashi-t (Outstanding Moon exploration Technologies demonstrated by Nano Semi-Hard Impactor), ami rossz irányba fordult és még az akkumulátorát sem tudta feltölteni napenergiával, ezzel a Japán Űrügynökség (JAXA) lemondott arról, hogy eljussanak a Holdra.

A JAXA űrszondájukkal az első robotizált holdraszállást tervezték megvalósítani, amivel aztán szerettek volna különböző méréseket végezni. Az űrbe jutást követően egyébként sikerült pályára állnia az eszköznek, de sajnos nem a jó irányba, emiatt a kommunikáció nem működött, csak a Madridban található állomáson sikerült kapcsolatba lépni vele. Ekkor derült ki, hogy napelemei rossz irányba állnak és így nem tud feltöltődni. Természetesen nem adják fel, a jövőben ismét próbálkoznak majd.

5 hozzászólás

CharlieFirpo

1 éve, 4 hónapja és 15 napja

Majd legközelebb..

válasz erre

Levi87

1 éve, 4 hónapja és 16 napja

Nem kis blama.

válasz erre

Fikarc

1 éve, 4 hónapja és 16 napja

Milyen béna hiba már ez. meglepett smiley

válasz erre

Kisfaludy82

1 éve, 4 hónapja és 16 napja

Majd legközelebb. mosolygó smiley

válasz erre

Porthos

1 éve, 4 hónapja és 16 napja

Nem jöhet össze minden elsőre...

válasz erre