Itt van a Creative Cloud 2014

2014. június 20.
8031
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
Hanziness profilja, adatai
Hanziness
Az Adobe bemutatta és elérhetővé tette a Creative Cloud családtagjainak 2014-es frissítését, melyek közül elsősorban a Photoshop CC újításai tűntek ki.

A frissítés "sajátossága", hogy az új, 2014-es verziók külön alkalmazásként települnek, mikor a felhasználó a "Frissítés" gombra kattint: ez azt jelenti, hogy megmarad az előző telepítés és mellé kerül külön az új változat.

Ez problémát jelenthet abból a szempontból, hogy például a korábbi verzió beépülői (plug-inek) nem kerülnek áthelyezésre, hiába ajánlja fel az alkalmazás új verziója a korábbi beállítások migrálását (ez az összes eszközbeállítást - beleértve az ecseteket, színátmeneteket stb. - átmásolja az új verzióba). Ez a probléma sajnos további időtöltést vonhat maga után, hiszen először is kézileg kell átmásolni a beépülők fájljait a régi helyükről az újra, illetve néhányat elképzelhetően újra kell majd telepíteni, hiszen több plug-in is ellenőrzi, hogy az az alkalmazás indítja-e el, amelyikhez feltelepítették (lásd: az OnOne Perfect Photo Suite 8.5 beépülői nem működnek, ha csak egyszerűen átmásoljuk a fájljaikat).

Annyi baj legyen, ezek mellett az apró problémák mellett azért rengeteg hasznos újítással üdvözöl majd minket mindegyik frissített alkalmazás, melyekből néhány hasznosat és érdekeset fogunk itt kiemelni.

Photoshop CC (2014):

[gallery type="slideshow" link="none" ids="10627,10629,10628,10634,10632,10630"]

InDesign CC (2014):


Egyszerűsített táblázatkezelés: a táblázat sorai és oszlopai egyszerűen átméretezhetőek egérhúzással
Rögzített EPUB elrendezés: megadható, hogy mostantól minden képernyőn ugyanúgy nézzen ki egy-egy exportált EPUB fájl (ne rendezze és méretezze át a megjelenítő program a grafikát, szöveget stb.)
A korábbi verzió beállításai (beleértve az eszközbeállításokat - pl. preseteket - is) azonnal migrálva lesznek
Mostantól színcsoportokat is létrehozhatunk
Az InDesign is megkapta a Behance integrációt
További érdekességek: nagy pixelsűrűség (+ Mac retina) támogatás, egyszerűsített keresés, fejlettebb QR kód generáló és lábjegyzetek


Illustrator CC (2014):


"Élő alakzatok" (Live Shapes): a beszúrt téglalapok mostantól egyedi és független szögletesség-váltókkal rendelkeznek, azaz minden sarkot úgy és annyira görbére állítunk be, amennyire akarunk.
Előnézet funkció a "Toll" (Pen - alakzatrajzoló) eszközhöz
Igazítás pixelhez, ponthoz és rácshoz - frissítve
Az Adobe által tanúsított, legalább 1GB VideoRAM-mal (VRAM) rendelkező videokártyák esetében Windows 7-en és Windows 8-on a program sokkal nagyobb teljesítménnyel képes operálni
További fejlesztések: hiányzó betűtípusok ablak fejlesztései, szöveghez kapcsolódó elrendezésbeli fejlesztések stb.


After Effects CC (2014):


Jobb színszűrő hatások a gyengébb minőségű kék és zöld hátterű klipek esetében a részletek megtartásához
"Élő szöveg" minták Premiere Pro-hoz: átvihetjük a projektünket a Premiere Proba anélkül, hogy ott teljesen ki kéne cserélni a szöveget
Jobb maszkeffektek: segítenek a különböző hatások, szűrők egyszerűbb és szelektív felvitelében (pl. csak ott jelenik meg egy-egy színhatás, ahol kijelöltük)
Mercury Transmit technológia: teljesképernyős előnézetet küldhetünk egy másik monitorra (ami természetesen a gépünkhöz van csatlakoztatva pl. HDMI-csatlakozóval)
TypeKit integráció: mint a Photoshopnál
További fejlesztések: a Warp Stabilizer VFX hatás nagyobb teljesítménnyel képes működni, Sony RAW videotámogatás az F5, F55 és F6 kamerákhoz, parancsfájl-hozzáférés a leképzési beállításokhoz stb.


Premiere CC (2014):


"Élő szöveg" minták
Több maszkbeállítás (pl. élsimítás), ezek átküldhetők a Dynamic Link segítségével az After Effectsbe
Főklip-hatások (Master Clip effects): ha egy hatást egy "főklipre" ráhúzunk, akkor az az összes hozzá kapcsolt "részklipen" megjelenik majd
Mercury Playback Engine: nagyobb teljesítmény leképzéskor
Nagy projekteket mostantól gyorsabban kezel a program
Új exportformátumok: AS11 és DCP (Digital Cinema Package); sztereó hangot mostantól Dolby Digital és Dolby Digital Plus formátumban is exportálhatunk
TypeKit integráció
Új formátumtámogatás: beépített támogatás az ARRI AMIRA kamera formátumához megfelelő színkezeléssel. Továbbá támogatást kapott a Sony STtP és a Canon RAW formátum is, valamint fejlesztették a CinemaDNG formátum kezelését
További fejlesztések: kijelölés követése visszafelé, Mercury OpenCL támogatás az Intel Iris architektúrákon stb.


A frissítések már letölthetők a Creative Cloud asztali alkalmazáson keresztül, vagy az Adobe Alkalmazáskezelő segítségével (elérhető egy-egy programon belül a Súgó -> Frissítés gombra való kattintással - ez minden alkalmazáshoz megkeresi majd a frissítést, nem kell külön-külön mindegyiket megnézni és frissítést keresni). A frissítés csak a Creative Cloud alkalmazásokhoz érhető el, tehát a CS6 vagy korábbi csomagok nem kapnak újításokat.
nincs még hozzászólás