A közelmúltban egy nagyon bizarr trend kezdett el terjedni a közösségi oldalakon, melynek során a kávéba a cukor, tej vagy tejszín helyett az emberek egy nagy csipet sót szórtak, ugyanis kevesen tudják, de a jó öreg nátrium-klorid képes elnyomni a kávé keserű ízét.
Biztosak vagyunk benne, hogy ezt a hírt olvasva sok kávérajongó és barista lázad fel, hiszen a legtöbben éppen a keserű ízt kedvelik a kávéban, no meg persze a koffeint. Mégis vannak olyanok, akik szívesen megszabadulnának a kávé keserűségétől, amit egy egyszerű trükkel meg is tehetnek, csupán egy kis sóra van szükségük hozzá.
Egy tanulmány során bizonyítani is tudták a tudósok azt a tényt, hogy a só képes ízek kiemelésére, de ugyanakkor képes elnyomni a keserűséget. A keserűség érzékelésének megszüntetésével a só lehetővé teszi, hogy más ízek előtérbe kerüljenek. Ez elsősorban a különböző receptoroknak köszönhető, melyek megtalálhatóak a nyelven.
A világon egyébként több országban is sózzák a kávét, Vietnámban például a sós kávét sűrített tejjel ízesítik. Az amerikai haditengerészet tagjai is ittak kávét sóval a második világháború alatt és után, mivel a sótalanító berendezésük nem volt teljesen hatékony, és úgy találták, hogy a fűszer segített a keserűség csökkentésében. Aki szeret kísérletezni, annak érdemes lesz kipróbálni ezt az egyszerű trükköt.