Ismét perrel kell szembenéznie a ByteDance-nek, most éppen a CapCut videószerkesztő alkalmazása miatt

2023. augusztus 03.
19.1401
csirkee profilja, adatai
csirkee
A kínai ByteDance vállalatnak, akik a TikTok-ot is birtokolják, újabb perrel kell szembenéznie, ugyanis csoportos keresetet nyújtottak be ellenük Amerikában, Illinois államban, amiért a CapCut videószerkesztő alkalmazásukkal a felhasználók adatait gyűjtötték a beleegyezésük nélkül.

A TikTok felhasználók jól ismerhetik a vállalathoz tartozó népszerű videószerkesztő alkalmazást, a CapCut-ot, mellyel könnyedén lehet vicces videókat készíteni. Az Illinois államban benyújtott kereset azt állítja, hogy az alkalmazás megsérti az állam biometrikus információk adatvédelmi törvényét (BIPA) azzal, hogy a felhasználók tájékoztatása vagy kifejezett engedélye nélkül olyan adatokat gyűjt, mint az arc- és hanglenyomatok.

Az alkalmazásnak több, mint 200 millió aktív felhasználója van világszerte. A kereset szerint a CapCut olyan adatokat is gyűjt, mint például a tartózkodási hely, születési dátum és nem, valamint fotókat és videókat is. Állítólag azért van szükség ezekre az adatokat, hogy célzott hirdetések jelenjenek meg a felhasználóknál.

Mindezek mellett a beadványban az is szerepel, hogy az alkalmazás képes adatokat gyűjteni a felhasználói eszközökről, beleértve a MAC-címet és a SIM-kártya sorozatszámát. A csoportos keresetben azt kérik a kerületi bíróságtól, hogy tiltsa le a ByteDance-t abban, hogy CapCut felhasználói adatokat és tartalmakat küldjön Kínába, valamint a felhasználók biometrikus és egyéb adatait hozzájárulás nélkül gyűjtse.

A TikTok-ot már több államban és kormányzati szervezetekben betiltották, ugyanis sokan úgy vélik, hogy a ByteDance a Kínai Kommunista Pártnak továbbítja a felhasználókról gyűjtött adatokat, és ezzel próbálnak kémkedni. Shou Chew, a TikTok vezérigazgatója márciusban a Kongresszus előtt tanúskodott a vállalat adatkezelési gyakorlatáról, ám nem volt túl meggyőző.
3 hozzászólás

Kisfaludy82

4 hónapja, 2 hete és 1 napja

Ezek tátott szájjal mennek a f*szerdőbe, esküszöm.

válasz erre

betyár

4 hónapja, 2 hete és 1 napja

Az kemény sztori.

válasz erre

petrovicsz

4 hónapja, 2 hete és 1 napja

Elég merész banda ha ezt tényleg megcsinálták.

válasz erre