Ismét geomágneses vihar éri el a Földet

2022. október 03.
33.5301
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
csirkee profilja, adatai
csirkee
A holnapi nap folyamán egy G2-es osztályú geomágneses vihar fogja elérni a Földet, miután a Nap többféle intenzitású napkitöréseket, valamint néhány töltött részecskét bocsátott ki a hétvégén, emiatt akár Északi fényt is lehet majd ismét látni.

Az elmúlt időszakban igen aktív lett a Nap, ugyanis a csillag 11 éves ciklusának aktív szakaszába lépett, emiatt idén már több napvihar is elérte a Földet, ami miatt olyan helyeken - például hazánkban - is lehetett északi fényt látni, ahol eddig még nem láttunk. A ciklus során a Nap sarki régiói megfordulnak, így az északból dél lesz, és fordítva.

Október 2-án mozgalmas napja volt a központi csillagunknak, ugyanis egy X-osztályú fáklyát bocsátott ki, majd több M-osztályút és még több naptevékenységet sikerült a tudósoknak mérni. Mindezek október 4-én fogják elérni a Földet, ami G2-osztályú geomágneses vihart fog okozni. Az ilyen viharok zavart okozhatnak az energiarendszerekben, károsíthatja a transzformátorokat és északi fényt is lehet majd látni bizonyos régiókban.
4 hozzászólás

Fikarc

1 éve, 7 hónapja és 27 napja

Szerencsére nem igazán érezni meg a hatását a mindennapokban.

válasz erre

inkognito

1 éve, 8 hónapja

Úgysem érzünk belőle semmit.

válasz erre

Kisfaludy82

1 éve, 8 hónapja

Nincs para, maximum az elektromos hálüzatban okozhat problémát, mi baj lehetne? röhögő smiley

válasz erre

Porthos

1 éve, 8 hónapja

Egyszer el ne kapjon minket egy komolyabb löket, mert leáll minden bakker.

válasz erre