Advertisement

Injektált őssejtekkel mentették meg egy csecsemő életét

2022. december 23.
46.8401
csirkee profilja, adatai
csirkee
Az orvostudomány az elmúlt években nagyon sokat fejlődött, legfőképpen az őssejt kezelések terén, aminek köszönhetően Dr Massimo Caputo, a Bristol Medical School veleszületett szívsebészet professzora megmentette egy csecsemő életét, aki szívhibával született.
Advertisement

Az eset még néhány éve történt, amikor a kis Finley nevű baba születési rendellenességgel született, amelyet "a nagy artériák transzpozíciójának" neveznek, ami azt jelenti, hogy a két fő artéria, amelyeknek célja a vér kiszállítása volt a szívéből, felcserélődött. A babán négy nappal a születése után nyitott szívműtéten esett át, ám a kezelés nem hozott kellő sikert.

Ekkor ajánlotta fel az őssejtes kezelést a szülőknek Dr. Massimo Caputo. A doktor kifejlesztett egy úgynevezett "őssejttapaszt", azaz adományozott őssejteket tartalmazó tapaszokat, amelyeket műtét közben a szívbe lehet varrni. Miközben Finley átesett a második nyitott szív műtétjén, az orvosok őssejt-injekciót jutattak a szívbe. A kezelés sikeresnek bizonyult, ugyanis a kisfiú már 2 éves. Ez volt az első alkalom, hogy egy csecsemő szívhibáját sikeresen kezelték őssejttel.

Injektált őssejtekkel mentették meg egy csecsemő életét - 2. kép

Advertisement
4 hozzászólás

Fikarc

1 hónapja, 2 hete és 3 napja

Be****ás hol tart a tudomány!

válasz erre

petrovicsz

1 hónapja, 2 hete és 3 napja

De szuper hír, tök jó ilyet is olvasni!

válasz erre

Kisfaludy82

1 hónapja, 2 hete és 3 napja

Dehát neki még vannak őssejtjei a születés után nem? Miért kellett hozzá másé? Vagy nem értem pontosan hogy mivan. Azt vágom, hogy nem semmi, és nyilván ez a jövő.

válasz erre

Porthos

1 hónapja, 2 hete és 3 napja

Azta már mik vannak.

válasz erre