Ingatag árnyékkal bír a fekete lyuk, amit az emberiség először fotózott le tavaly

2020. szeptember 27.
1.7921
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
A Powehi, vagyis az M87 galaxis közepén található szupermasszív fekete lyukról tavaly készült rendkívüli kép új fejezetet nyitott a csillagászatban, és a kutatók most új meglátásokat osztanak meg arról, hogyan változik a fekete lyuk árnyéka.

A tavalyi megfigyelések felhasználásával elemezték azokat az adatokat, amelyeket a történelmi jelentőségű fotó előtt gyűjtöttek, amik arra utalnak, hogy annak árnyéka egy ideje már félhold alakban tetszeleg, hovatovább megingott az utóbbi időben.

Tavaly egy fekete lyuk árnyékának képét láttuk, amely egy olyan fényes félholdból áll, amit forró plazma képez, ez pedig az M87 körül kavarog folyamatosan. Egy sötét középső részből áll, ahol a fekete lyuk eseményhorizontja van nagy valószínűséggel, de ezek az eredmények csak egy egyhetes, 2017. áprilisban elvégzett megfigyeléseken alapultak, ami túl rövid időintervallum ahhoz, hogy sok változást láthassunk.

A tavalyi eredmények alapján a következő kérdést tették fel: összhangban áll-e ez a félholdszerű morfológia az archív adatokkal? A 2009 és 2013 közötti megfigyelések adatai nem voltak elég jók ahhoz, hogy képet alkossanak a fekete lyukról, de elegendő adat állt rendelkezésre olyan modellek létrehozásához, amelyek összehasonlíthatók voltak a 2017-ben látottakkal (amikor az első képet készítették). A modellek azt mutatják, hogy a félhold a megfigyelések között mozgott vagy ingadozott, vagyis idővel változik, akár napok leforgása alatt is.

4 hozzászólás

Gólem

2 éve, 4 hónapja és 5 napja

Csak tudnám mire megy ezzel az infóval az emberiség... Miközben kinyírjuk épp a bolygónkat.

válasz erre

Kisfaludy82

2 éve, 4 hónapja és 6 napja

Nem gondoltam volna hogy egy fekete lyuknak árnyéka is van.

válasz erre

CharlieFirpo

2 éve, 4 hónapja és 6 napja

És ez mit jelent?

válasz erre

inkognito

2 éve, 4 hónapja és 6 napja

Érdekes nagyon.

válasz erre