India visszahozta Föld körüli pályára a Csandraján-3 meghajtási modulját

2023. december 12.
19.4291
csirkee profilja, adatai
csirkee
Az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO) nemrégiben váratlanul bejelentette, hogy az idén nyáron indított Csandraján-3 küldetés során használt meghajtásáért és manőverezésért felelős modulját visszahozta Föld körüli pályára, mellyel egy új technológiát sikerült tesztelniük.

A Vikram leszállóegységet és a Pragyan nevű rover utazott augusztusban azon az űrszondán, mely nemrégiben visszatért a Föld közelébe, ugyanis amióta elérte a Holdat, pályára állt és ott maradt. Ám egy kísérlet miatt az ISRO hazahívta a modult, mely sikeresen Föld körüli pályára állt a napokban. Ezzel az indiai űrügynökség azt tesztelte, hogy a jövőben hogyan hoznának holdi mintákat a Földre.

A 2148 kg tömegű modul nem csak a meghajtásért és a manőverezésért felelt, hanem ez biztosította a kommunikációt a földi irányítás és a leszállóegység között. Mivel a leszállóegységgel szeptemberben megszakadt a kapcsolat, ezért már nem volt értelme ott tartani a szondát. Az IRSO azt nem árulta el, hogy mit tervez a szondával, amint teljesen kifogy az üzemanyagból, ám az kiderült, hogy csaknem 154 000 kilométeres magasságban van, azaz nem veszélyezteti a műholdakat.

3 hozzászólás

Kisfaludy82

8 hónapja,

Döbbenet hogy India itt tart.

válasz erre

Porthos

8 hónapja,

Egyre ügyesebbek amúgy.

válasz erre

CharlieFirpo

8 hónapja, 1 napja

Hihetetlen, hogy haladnak amúgy. meglepett smiley

válasz erre