Immáron 413 éve annak, hogy Galileo Galilei meglátta a Szaturnusz gyűrűit

2023. július 30.
16.4701
csirkee profilja, adatai
csirkee
Tudtad? pontosan 413 évvel ezelőtt ezen a napon figyelte meg a híres csillagász, Galileo Galilei a Szaturnuszt és fedezte fel, hogy a bolygónak gyűrűi vannak - ez nem sokkal azt követően történt, hogy feltalálták a teleszkópot, mellyel végre fellendült a csillagászat.

1610. július 30-án Galileo először nem is hitte, hogy a Szaturnusz körül gyűrűket lát, azt gondolta, hogy azok holdak vagy bolygók lehetnek, melyek körülveszik a planétát. Megfigyeléseit természetesen papírra vetette és csak később, 1659-ben jött rá egy másik csillagász, Christiaan Huygens, hogy ezek a furcsa tulajdonságok valójában gyűrűk.

Galileo 1608-ban kezdte el nézni Naprendszerünket, ugyanis ekkor fedezték fel a teleszkópot, mellyel könnyebben meg lehetett figyelni az égboltot. Az 1610-es felfedezés óta természetesen már rengeteg dolgot megtudhattunk a Szaturnusz gyűrűiről, például azt, hogy a hatalmas gyűrűrendszer felmelegíti a gázóriás felső légkörét. Egy korábbi tanulmány szerint pedig idővel eltűnhetnek az ikonikussá vált gyűrűk.
2 hozzászólás

Porthos

4 hónapja, 2 hete és 1 napja

Az igazi, régi felfedező csillagászok... Bakker, hol lehetnénk nélkülük...

válasz erre

CharlieFirpo

4 hónapja, 2 hete és 2 napja

És mennyit fejlődtünk azóta...

válasz erre