Íme az első humanoid robot, amelyik bármilyen repülőt képes elvezetni

2023. augusztus 21.
4.4251
csirkee profilja, adatai
csirkee
Bár robotpilóta már régóta létezik, ám egy koreai kutatócsoport most egy humanoid robotot hozott létre, amely képes egy repülőgépet vezetni ráadásul mindezt a repülőgépek használati utasításának megtanulásával éri el, és még nagy turbulencia esetén sem pánikol.

A PIBOT néven ismert robotot úgy tervezték, hogy a meglévő pilótafülkékben üljön, és manuálisan vezesse a repülőgépet. A robotnak ráadásul nincs szüksége speciális pilótafülkére, bármilyen repülőgépbe képes beülni, megtanulni a gép kezelését és repülni. Mindezek mellett kommunikálni is képes emberekkel, így más pilótákkal és légiirányítókkal is képes beszélni rádión keresztül.

A robotot fejlesztő csapat abban reménykedik, hogy hamarosan megkezdhetik PIBOT tömeggyártását és kereskedelmi értékesítését. Elmondásuk szerint a jövőben más járművekbe is be lehet majd ültetni, például katonai teherautókba vagy sima autókba. A robotot eddig csak szimulációkban tesztelték, de hamarosan azt tervezik, hogy egy igazi repülőgépbe fogják beültetni.

Nézd nagyban ezt a videót!4 hozzászólás

Kisfaludy82

3 hónapja, 3 hete

Nem rossz hogy itt tartunk manapság!

válasz erre

Tommy

3 hónapja, 3 hete

És ha ez meghibásodik? Ki vigyáz akkor a gépre meg a leendő utasokra?

Kell a pilóta.

válasz erre

Porthos

3 hónapja, 3 hete

Ó de hát ő nem fog tudni érthetetlen szövegeket nyomni a pilóta mikrofonba.

válasz erre

CharlieFirpo

3 hónapja, 3 hete és 1 napja

Ejha, ez nagyon durva!

válasz erre