Íme a robot inas, ami minden házimunkát elvégez

2023. június 05.
16.9881
csirkee profilja, adatai
csirkee
Már sok sci-fi filmben láthattunk robotokat, melyek képesek kitakarítani az otthonokat, megfőzni, elmosogatni, ám a való életben még nem készült olyan összetett robot, ami minden házimunkát elvégezne, a Prosper Robotics nevű londoni startup vállalat viszont hamarosan megépíti az első ilyen eszközt.
 

Mennyivel több ideje lenne mindenkinek, ha otthon nem kellene a takarítással, a mosással és a főzéssel bajlódnia. Az OpenAI korábbi alkalmazottja, Shariq Hashme által alapított startup egy olyan háztartási robotot épít, amely reményeik szerint a következő néhány évben piacra kész lesz. A tervek szerint a robot képes lesz betölteni és kiüríteni a mosogatógépet, mosni, tisztítani a felületeket és a padlót, és még egyszerű ételeket is készíteni, például salátákat.

A robot kerekeken fog közlekedni - a két lábon járó robotok egyensúlya még mindig nem elég megbízható ahhoz, hogy otthon bevethető legyen -, és két karja lesz, amelyeket fel-le lehet emelni. A karokkal felvehet és eltehet olyan dolgokat, mint a tányérok és az evőeszközök, valamint összehajthatja a ruhákat és megigazíthatja a paplant az ágyon. Körülbelül 6-12 000 dollárba fog kerülni - 4 millió forint -, valamint lesz előfizetési díj is a karbantartásra és biztosításra.Az első prototípusok a vállalat vezetője szerint nyolc hónapon belül elkészülnek és kezdődik a tesztelési fázis, már van 20 olyan ember, aki jelentkezett tesztelőnek. Az első időszakban biztosan kell majd egy operátor, aki felügyeli a dolgokat, valamint betanítja a robotot, amihez egy-egy mozdulatot akár 10 000 alkalommal is el kell végezni majd.
6 hozzászólás

CharlieFirpo

4 hónapja, 1 hete és 1 napja

Roppant jópofa!

válasz erre

Ronalddo

4 hónapja, 1 hete és 1 napja

Kisfaludy82 írta:
És komolyan 220-as kábellel a seggében mászkál?
Én is azt néztem épp.

válasz erre

Mordorer

4 hónapja, 1 hete és 2 napja

Hát ez marha menő!

válasz erre

techiii

4 hónapja, 1 hete és 2 napja

Na egy ilyen jöhet hozzám is.

válasz erre

Kisfaludy82

4 hónapja, 1 hete és 2 napja

És komolyan 220-as kábellel a seggében mászkál?

válasz erre

Porthos

4 hónapja, 1 hete és 2 napja

Nagyon menő!

válasz erre