Így nézett ki az űrből a hétfői napfogyatkozás

2024. április 12.
19.0361
csirkee profilja, adatai
csirkee
A héten egyik legizgalmasabb csillagászati eseménye az április nyolcadikai teljes napfogyatkozás volt Észak-Amerikában, melyről több fotó is készült innen a Földről nézve, de a NASA-nak köszönhetően most megnézhetjük, hogy a Nemzetközi Űrállomásról milyen látványt nyújtott a jelenség.

Korábbi cikkünkben már megosztottunk néhány felvételt a hétfői teljes- valamint részleges napfogyatkozásról, de nem csak a Földről nézve volt igazán látványos az esemény, hanem az űrből is. A NASA nemrégiben megosztott néhány lenyűgöző fotót, melyeket a Nemzetközi Űrállomásról készítettek, sőt, az ESA (Európai Űrügynökség) egy timelapse videót is készített az eseményről.

Nézd nagyban ezt a videót!

A képeken jól látható, hogyan takarta el a Hold a Nap sugarait, aminek köszönhetően a Földön egy hatalmas sötét folt látszódott csak az űrből. Az ESA GOES-16 időjárási műholdja mintegy 36 000 kilométeres távolságból kémlelhette a napfogyatkozást, ami még jobban szemlélteti a jelenséget. A NASA előrejelzései szerint legközelebb 2033-ban Alaszkában lesz, valamint 2044. augusztus 23-án Montana és Észak-Dakota államban várható újabb teljes napfogyatkozás.

Így nézett ki az űrből a hétfői napfogyatkozás - 2. kép

4 hozzászólás

Mordorer

1 hónapja, 1 hete és 5 napja

Látványos nagyon!

válasz erre

Levi87

1 hónapja, 1 hete és 6 napja

Mint egy sci-fi jelenet! mosolygó smiley

válasz erre

Kisfaludy82

1 hónapja, 1 hete és 6 napja

De komoly látvány! meglepett smiley

válasz erre

Porthos

1 hónapja, 1 hete és 6 napja

Szép nagy fekete foltot csinált! mosolygó smiley

válasz erre