Így néz ki Észak-Korea operációs rendszere

2015. december 28.
1.3791
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
Hanziness profilja, adatai
Hanziness
Német kutatók vizsgálták meg a Fedorán alapuló Red Star OS 3-at, amely teljes mértékben nemet mond a személyes adatok biztonságára.

Már korábban megjelentek pletykák az új Red Star OS-ről, amelyet "házilag" készített Észak-Korea a hatalom egyik eszközeként.
 

Florian Grunow és Niklaus Schiess német kutatók vizsgálták meg nemrégiben a rendszert és tették közzé, amit találtak: egész röviden fogalmazva félelmetesnek nevezhető a rendszer "viselkedése". Mielőtt ebbe jobban belemélyednénk, érdemes kiemelni, hogy a Red Star OS egy Fedora Linuxon alapuló rendszer (lényegében annak a módosított változata) egy Mac OS X külsővel és néhány "diktatórikus finomsággal" ellátva. Grunow és Schiess az eredményeik bemutatása előtt azokat elárulták a Reutersnek, majd tegnap a Chaos Communication Kongresszuson mindenki láthatta, hogy mit találtak.

Ahogy a The Guardian is beszámolt, Pyongyang legutóbbi operációs rendszere (a Red Star OS 3) azért készült, hogy "átfogja a számítógépezés és internetezés előnyeit, miközben nagyon is odafigyel a gondolatokra és a kultúrára". A kutatók elmondták, hogy annak ellenére, hogy a Red Star OS 3 a Fedorán alapszik, rengeteg sajátos jellemzője van.

Grunow világított rá arra, hogy Észak-Korea operációs rendszere "egyértelműen semmibe veszi a személyes adatok biztonságát", és hogy ez a felhasználó számára sem láthatatlan. Az operációs rendszer a háttérben rengeteg "trükköt" vet be, még olyan fájlokhoz is hozzányúl, amit a felhasználó meg sem nyitott. A Red Star OS egyik durva módszere a fájlok megvízjelezése, legyen az bármilyen adathordozón. Egyes hírek szerint Észak-Koreában a külföldi (idegen) média terjedése pendrive-ok és memóriakártyák útján történik, így ez a módszer segíthet megállapítani az ilyen jellegű tartalom forrását.

A rendszer másik egyedisége a lezártság és a piszkálás elleni védelem. A Red Star OS egy saját kódolást használ és ha megpróbáljuk bármely beállítását módosítani (pl. a vírusellenőrző vagy a tűzfal beállításait), akkor a rendszer vagy hibaüzenetet dob, vagy egyszerűen újraindul.

Ha valaki kíváncsi arra, hogy mégis hogyan működik és hogy néz ki az operációs rendszer, az alábbi videókon megtekintheti (ne lepődjünk meg, ha tiszta OS X-nek tűnik, tényleg szinte egy-az-egyben át van másolva az Apple operációs rendszere - sőt, még több alkalmazása is - a Red Star OS-be). Végezetül had jegyezzük meg, hogy az operációs rendszer használatát (érthető okokból) senkinek sem ajánljuk, ha valaki mégis kipróbálná, az a videókban látható módon (hálózattal nem rendelkező virtuális számítógépen) tegye!

https://www.youtube.com/watch?v=j_9QOgg0GRE

https://www.youtube.com/watch?v=-iofiKcNlYM

Forrás: HEXUS
nincs még hozzászólás