A kísérletet az Aleph Farms, egy izraeli cég álmodta meg, amely a sejtekből történő hústermesztésre specializálódott, és amelyet az első, kizárólag magánemberekből álló űrhajóscsapat hajt végre. A szkeptikusok szerint azonban ez a módszer még nem képes megállni a saját lábán.
Az űrben való hústermesztésnek van még pár hátulütője is, ilyen például a sterilitás kérdése és Zvika Tamari, az Aleph Farms űrprogramjának vezetője a súlytalanságot is ide sorolta, hiszen korábbi tudományos vizsgálatokból tudjuk, hogy a fiziológia és a biológia nagyon másképp viselkedik mikrogravitációs környezetben.
A Nemzetközi Űrállomásra a reménybeli űrhúst és az annak fejlődéséhez szükséges minden alapnyagot már leszállították április 8-án egy SpaceX rakétával, lassan pedig szállítják is őket vissza, hogy megvizsgálják, miként fejlődtek. Sokan azonban úgy vélik, hogy nem az a lényeg, hogy bebizonyosodik, hogy lehet-e húst tenyészteni az űrben vagy sem, hanem hogy ez milyen hatással is lesz ismételten a környezetre.