Hihetetlen, agancsai nőttek az egereknek, miután a tudósok szarvassejteket ültettek beléjük

2023. március 15.
37.2841
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
csirkee profilja, adatai
csirkee
Egészen elképesztő kísérletről számolt be Science magazin, ugyanis tudósoknak sikerült mini agancsot növeszteni az egéreknek úgy, hogy szarvasgéneket helyeztek be az állat genomjába - egy szervezet teljes örökítő információját jelenti, amely a DNS-ben van kódolva -, mindezt a regenerálódási képesség megértéséért tették.

Az agancs az egyik leggyorsabban regenerálódó szövet az állatvilágban, képes naponta 2,75 centimétert is növekedni. Mivel az emlősök általában elvesztették a szervek és a legtöbb szövet regenerálódásának képességét, így egy nagy, rendszeresen újranövő agancs páratlan betekintést nyújt a csontok regeneráló gyógyszereinek működésébe.

Toa Qin kínai kutató és munkatársai mélyen belemerültek a Sika szarvasok agancsának mechanikájába. A kutatás során sikerült létrehozni a Sika szarvasagancsok regeneratív "atlaszát", amely több egyedi sejtet és gént izolált, amelyek fontosak az agancsszövet fejlődésében. A legtöbb újranövekedési potenciállal rendelkező őssejteket egy Petri-csészében tenyésztették, majd egerekbe ültették.

Hihetetlen, agancsai nőttek az egereknek, miután a tudósok szarvassejteket ültettek beléjük - 2. kép

45 nap elteltével az egerek egyértelműen azonosítható mini agancsokat fejlesztettek ki, köszönhetően az őssejteknek, amelyek osteochondralis szövetté differenciálódtak, ami a csonttörések helyreállításának szerves része. A sikeres kísérlet némi etikai aggályt vethet fel a sejtek fajok közötti beültetésével kapcsolatban.
Science magazin, ugyanis tudósoknak sikerült mini agancsot növeszteni az egéreknek úgy, hogy szarvasgéneket helyeztek be az állat genomjába - egy szervezet teljes örökítő információját jelenti, amely a DNS-ben van kódolva -, mindezt a regenerálódási képesség megértéséért tették.'>
4 hozzászólás

CharlieFirpo

1 éve, 1 hónapja és 14 napja

OMG szegény cincogó!

válasz erre

Kisfaludy82

1 éve, 1 hónapja és 14 napja

Aztarohadt! meglepett smiley

válasz erre

inkognito

1 éve, 1 hónapja és 14 napja

Ez nagyon beteg dolog.

válasz erre

Porthos

1 éve, 1 hónapja és 14 napja

De durva látvány! meglepett smiley

válasz erre