Hihetetlen, agancsai nőttek az egereknek, miután a tudósok szarvassejteket ültettek beléjük

2023. március 15.
7.6381
csirkee profilja, adatai
csirkee
Egészen elképesztő kísérletről számolt be Science magazin, ugyanis tudósoknak sikerült mini agancsot növeszteni az egéreknek úgy, hogy szarvasgéneket helyeztek be az állat genomjába - egy szervezet teljes örökítő információját jelenti, amely a DNS-ben van kódolva -, mindezt a regenerálódási képesség megértéséért tették.
Advertisement

Az agancs az egyik leggyorsabban regenerálódó szövet az állatvilágban, képes naponta 2,75 centimétert is növekedni. Mivel az emlősök általában elvesztették a szervek és a legtöbb szövet regenerálódásának képességét, így egy nagy, rendszeresen újranövő agancs páratlan betekintést nyújt a csontok regeneráló gyógyszereinek működésébe.

Toa Qin kínai kutató és munkatársai mélyen belemerültek a Sika szarvasok agancsának mechanikájába. A kutatás során sikerült létrehozni a Sika szarvasagancsok regeneratív "atlaszát", amely több egyedi sejtet és gént izolált, amelyek fontosak az agancsszövet fejlődésében. A legtöbb újranövekedési potenciállal rendelkező őssejteket egy Petri-csészében tenyésztették, majd egerekbe ültették.

Hihetetlen, agancsai nőttek az egereknek, miután a tudósok szarvassejteket ültettek beléjük - 2. kép

45 nap elteltével az egerek egyértelműen azonosítható mini agancsokat fejlesztettek ki, köszönhetően az őssejteknek, amelyek osteochondralis szövetté differenciálódtak, ami a csonttörések helyreállításának szerves része. A sikeres kísérlet némi etikai aggályt vethet fel a sejtek fajok közötti beültetésével kapcsolatban.
Advertisement
4 hozzászólás

CharlieFirpo

4 napja és 14 órája

OMG szegény cincogó!

válasz erre

Kisfaludy82

4 napja és 17 órája

Aztarohadt!

válasz erre

inkognito

4 napja és 20 órája

Ez nagyon beteg dolog.

válasz erre

Porthos

4 napja és 23 órája

De durva látvány!

válasz erre