Hatékonyabb informatika - Google 2.0

2013. október 28.
5671
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
Zel profilja, adatai
Zel
Wiki(pédia) a barátnőd, Google a barátod.

Gondolom sokaknak ismerős a mondás. Valóban, ha valamit nem tudunk, akkor általában e két szolgáltatáshoz fordulunk, utóbbihoz gyakrabban. Az elmúlt 15 évben a Googe a világ első számú keresőjévé nőtte ki magát, és hát valljuk be, nehéz lenne olyan embert mondani, aki napi szinten használja a számítógépet, és akarva akaratlanul sikerül elkerülnie a kaliforniai cég megoldását. A mai hatékonyabb informatikában pár apró trükköt mutatnék be, melyekkel még hatékonyabbá tehetjük a Google-t.

Oldal specifikus keresés
Bizonyára sokszor gépelünk be úgy egy-egy kifejezést a Google keresőjébe, hogy az ahhoz kapcsolódó találat egy általunk kedvelt oldalt adjon vissza. Sajnos ez nem mindig így van, hiszen a Google kereső algoritmusai sokkal bonyolultabban működnek, és sok egyéb preferencia alapján listázzák ki a találatokat. Ennek elkerülése végett lehet nagy segítség a ?site:? változó, mellyel rákényszeríthetjük akaratunkat a Google-re. Ennek alkalmazásával olyan eredményt érhetünk el, mint ha az áltlaunk keresett oldalon belüli keresést használnánk, de sok esetben ez pontosabb tud lenni. Ha például e rovat különböző cikkeit keressük az Androgeek-en, akkor írjuk be az alábbi sort a keresősávba: site:androgeek.eu hatékonyabb informatika.

Fordított képkeresés
Nem egyszer fordult már elő velem, hogy egy-egy tetszetős háttérképet kerestem, aminek a nevét nem tudtam, csak kisebb felbontású változatát láttam például egy fórumban. Ez régebben ilyen komoly bonyodalmat jelentett, no meg persze időt. Aztán a a Google bevezette a Reserve Image Search funkciót, melynek segítségével egy akármekkora képet behúzva a keresősávba, válaszként megkaptuk a számunkra tökéletes felbontású másolatát. A dolog szépsége, hogy nem szavak alapján keresünk, hanem kép alapján. Ez nem csak háttereknél, de például recepteknél is igen hasznos lehet.

Használjunk ?wildcard?-okat
Mi is a wildcard. A szónak több jelentése is van, esetünkben ajánlást vagy helyettesítő kifejezést jelent. Van, hogy komplett mondatra, sok esetben kérdésre keresünk. Ilyenkor begépelhetjük azt a megadott helyre, vagy okosan kihasználva a Google ajénlásait a lehető legjobb találatra játszunk. Gépelés közben figyeljük az automatikus kiegészítést, így biztosak lehetünk benne, hogy releváns találatokkal szembesülünk majd.

Fájltípus alapú keresés
Ennek a kis trükknek a segítségével új szintre emelhetjük a fájlkeresést. Pár változó segítségével kiszűrhetjük a végtelen világhálón keringő ingyen letölthető tartalmakat. Egy okos reguláris kifejezéssel például rábukkanhatunk az epub, mobi vagy pdf kiterjesztésű e-book-okra, melyek Setve Jobs életéről szólnak: -inurl:htm -inurl:html intitle:"index of" +("/ebooks"|"/book") +(epub|pdf|mobi) +"Jobs".

Naprakész keresés
Ahogy már említettem, a Google algoritmusai általában máshogy működnek, mint ahogy azt mi szeretnénk. Ez nem rossz, csak kicsit tovább tart megtalálni a számunkra fontos, de legfőképp legfrissebb információt. Ebben van segítségünkre az a toolbar, melynek használatával szűrhetjük a találatainkat annak érdekében, hogy hamar révbe érjünk.

A geek-ebb lelkű olvasóink mindezt az URL szerkesztésével is elérhetik. Az elmúlt órában megjelent játék tesztek listázására például ezt szúrjuk be az omnibox végére: qdr:h1

AROUND: A keresés netovábbja
A sor végére egy olyan megoldást hagytam, amit sokak minden bizonnyal ritkábban fognak használni. Ennek segítésével kivédhetünk olyan ?hibás találatokat?. Az AROUND() segítségével szabályozhatjuk, hogy az kulcsszavak milyen közel helyezkedjenek el egymáshoz képest. Így az is szabályozható, hogy a két kifejezés szerepeljen a találat leírásában, de nem határozza meg azok specifikus sorrendjét. A zárójelben lévő szám az erősséget határozza meg, így tehát ha az kisebb, akkor a két kifejezésnek viszonylag közel kell helyezkednie egymáshoz, míg ha nagyobb ez a szám, akkor kicsit szabadabb a keresés.

Mint láthatjuk, a Google nem csak egy szimpla kereső, sokkal több. A megfelelő eszközökkel és tudással felvértezve olyan találatokat mutat nekünk, amire szükségünk van, ezzel is segítve munkánkat, vagy éppen információ éhségünket. Mielőtt valaki azt hinné, hogy most már mindent tud, el kell hogy szomorítsam, ez csak a jéghegy csúcsa volt.
nincs még hozzászólás