Advertisement

Hatalmas, X-osztályú napkitörés érte el a Földet, kommunikációs problémát is okozott

2023. január 13.
52.1521
csirkee profilja, adatai
csirkee
Az elmúlt időszakban már többször számolhattunk be különféle napviharokról, mivel a Nap 11 éves ciklusának legaktívabb időszakában vagyunk, a közelmúltban pedig egy igen erős, X-osztályú napkitörés érte el a Földet, ami a rádiókimaradásokat okozott a Csendes-óceán déli részén.
Advertisement

A Nap aktivitás a elmúlt néhány évben nagyon felgyorsult, és a tudósok szerint valamikor 2025-ben fog tetőzni, addig pedig számtalan napviharra lehet még számítani. A minap számoltunk be arról, hogy három új napfoltot fedeztek fel a tudósok a csillag felszínén, amelyekből újabb napkitörésekre lehet majd számítani, de már most érkezett egy nagyobb.

A Spaceweather.com szerint a legutóbbi napkitörés a legmagasabb, X-osztályú volt, bár abból egy gyengébb változat, ami így is rövidhullámú rádiókimaradásokat okozott a Csendes-óceán déli részén, miután elérte a Földet, ami körülbelül nyolc perccel azután történt, hogy kilökődött a Napból. A koronális tömegkilökődések vagy a CME-k a Nap plazmájának és mágneses mezejének nagy kibocsátásai, amelyek bolygónk teljes magnetoszféráját megzavarhatják, és geomágneses viharokat idézhetnek elő a légkörben.
Advertisement
3 hozzászólás

Kisfaludy82

2 hónapja, 2 hete és 4 napja

Milyen védtelenek vagyunk bakker...

válasz erre

Porthos

2 hónapja, 2 hete és 4 napja

Na ****a, csak a repülők ne zuhanjanak le, az már gázosabb lenne.

válasz erre

CharlieFirpo

2 hónapja, 2 hete és 5 napja

Szerencsére ez még nem olyan komoly probléma. Nagyon meg lehetne szívni egyébként, remélem sosem lesz benne részünk.

válasz erre