Hatalmas siker volt A megfelelő ember a CineFest-en

2014. szeptember 19.
5061
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
androgeek techmag profilja, adatai
androgeek techmag
A napokban volt szerencsém megtekinteni a filmet, és tényleg csak a szerencsének köszönhetem, hogy sikerült  a karzat utolsó soraiban helyet találnom, ahova aztán mind a 96 percében oda is szögezett.

Teltházas közönség fogadta az izraeli rendezőnő, Vanessa Lapa A megfelelő ember (Der Anständige) című dokumentum-játékfilmjét a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon.

A vetítés után kötetlen beszélgetés tanúi lehettek a film hatása alatt lévő nézők, mely során meghallgathatták Izrael magyarországi nagykövetének, Ilan Mor-nak érzelmekkel átitatott gondolatait, majd Vanessa Lapa filmmel kapcsolatos érzéseit, tapasztalatait.
Nagyon nehéz szavakat találni egy ilyen film után amely arról szól, hogy azok, akik a holokauszt alatt elkövették mindazt, amit elkövettek, valójában átlagemberek voltak - mondta Ilan Mor Izrael magyarországi nagykövete. - Alapvetően ez a film azért nagyon fontos, mert arra az alapigazságra hívja fel a figyelmet, hogy nem létezik a rossz ember fogalma és nincs olyan, hogy a gyilkolás genetikailag örökölhető. A gyilkosság egy választás. Ha azt akarjuk, hogy a mai generáció tudja, hogy mi történt a holokauszt alatt a zsidó emberekkel, akkor nézzék meg ezt a filmet.
A film Heinrich Himmler SS parancsnok naplóin és magánlevelezésein keresztül olyan átütő erővel mutatja be, hogy a tömeggyilkosok is csak átlagemberek, hogy aki látja, az garantáltan nem fogja elfelejteni ezt a tényt. A történet alapját azok a magánlevelezések, fotók és naplók képezik, melyeket az amerikai katonák lefoglaltak, amikor 1945. május 6-án bevonultak a Himmler-rezidenciába, Gmundba. Az anyag ezt követően huszonöt évre eltűnt, majd Tel-Avivban egy férfihoz került, aki az ágya alatt rejtegette további negyven éven keresztül. Végül Vanessa Lapa édesapja megvette a teljes dokumentációt, hogy a lánya feldolgozza és filmet készítsen belőle. Az alkotás a Berlini Filmfesztiválon átütő sikert aratott, s a Jeruzsálemi Filmfesztiválon elnyerte a Legjobb Izraeli Dokumentumfilm díját.


A beszélgetésből az is kiderült, hogy a rendezőnő, Vanessa Lapa és Heinrich Himmler öccsének unokája, Catherine Himmler együtt dolgoztak a filmen. Himmler leszármazottja már írt egy könyvet az SS parancsnokról, de a A megfelelő ember forgatókönyve és végül maga az elkészült film rá is nagy hatással volt.

Az volt a célunk a filmmel, hogy elgondolkoztassuk az embereket, és felhívjuk a figyelmet arra, hogy ezeknek az embereknek nem volt kötelező azt tenni, amit tettek, ez a saját választásuk volt - mondta a rendezőnő. - Nagyon fontos, hogy az ilyen hatalommal bíró emberek soha ne hozhassanak ilyen döntéseket. A társadalomnak figyelnie kell arra, hogy ha valaki ilyen tettekre készülne, akkor azt megállítsa.
Forrás: CineFest
 
nincs még hozzászólás