Hatalmas óceán rejtőzhet a Szaturnusz Halálcsillagának is nevezett holdján

2024. február 08.
16.8181
csirkee profilja, adatai
csirkee
A Szaturnusz egyik legkisebb holdja, a Mimas sokak szerint nagyon hasonlít a Star Wars filmekből ismert Halálcsillagra, ugyanis egy nagyobb becsapódási kráter található rajta, ám a legfrissebb kutatási eredmények szerint a jeges kéreg alatt egy nagyobb óceán lehet.

Francia csillagászok legfrissebb tanulmányukban azt állítják, hogy a kis hold belsejében folyékony óceán lehet, ezzel pedig tovább bővül azoknak a holdaknak a listája, ahol víz lehet a Naprendszerünkben. A kutatók a Mimas pályájának és forgásának változásait vizsgálták, melyek alapján arra a következtetésre jutottak, hogy 20-30 kilométeres mélységben húzódhat az óceán.

A tudósok a NASA Cassini űrszondájának adatai alapján jutottak erre a következtetésre, mely már régóta vizsgálja a Szaturnuszt és annak holdjait. A kutatók úgy vélik, hogy a hold kora körülbelül 5-15 millió éves lehet, az óceán hőmérséklete pedig fagypont körüli, de a mélyebb helyeken jóval melegebbnek tippelik. Az alig 400 kilométer átmérőjű Mimason található vízmennyiség a földi óceánok 1,2-1,4 százalékát teheti ki.
3 hozzászólás

Tommy

5 hónapja, 2 hete és 1 napja

Wooow de menő! meglepett smiley

válasz erre

Porthos

5 hónapja, 2 hete és 2 napja

Bakker tényleg úgy néz ki! röhögő smiley

válasz erre

CharlieFirpo

5 hónapja, 2 hete és 3 napja

Előbb utóbb kiderül hogy valóban így van e.

válasz erre