Három új kis holdat fedeztek fel az Uránusz és a Neptunusz körül

2024. február 26.
22.4411
csirkee profilja, adatai
csirkee
Földi teleszkópok segítségével a csillagászok három eddig ismeretlen holdat fedeztek fel az Uránusz és a Neptunusz körüli térben, előbbi bolygónál egyet, míg az utóbbinál kettőt, ezzel pedig az Uránusz hivatalos holdszáma 28-ra, a Neptunuszé pedig 16-ra emelkedett.

A három újonnan felfedezett hold a leghalványabb, amit valaha találtak e két jégóriás bolygó körül földi teleszkópok segítségével, melyhez speciális képfeldolgozást alkalmaztak, hogy a halvány részeket is láthassák. A holdak hivatalos elnevezése még nem történt meg, de a mindkét bolygóra vonatkozó holdelnevezési szabályoknak megfelelően az új Urán-hold Shakespeare műveiből, a Neptun-holdak pedig a görög mitológiából kapnak nevet.

Mindhárom holdnak széles, excentrikus és ferde pályája van, amit a bolygó gravitációja okoz. Az új Urán-holdat először 2023 novemberében észleltek a Magellán-teleszkóp segítségével, de már 2021-től kezdve több ország is észlelte, de létezését megerősíteni eddig nem lehetett. Az ideiglenesen S/2023 U1-nek elnevezett hold 8 kilométer átmérőjű, az Uránusz legkisebb holdja, valamint a Naprendszer egyik legkisebb ismertebb égi kísérője. Keringési ideje 680 nap.

A két Neptun-hold közül a fényesebbet, amelyet ideiglenesen S/2002 N5-nek jelölnek, először 2021 szeptemberében, majd októberben észlelték a Magellán-megfigyelések során, majd 2022-ben és 2023-ban is. Átmérője 23 kilométer, keringési ideje pedig 9 év. A halványabb új Neptun-holdat 2021-ben észlelték a Subaru távcső segítségével. Ideiglenesen S/2021 N1 nevet kapta, átmérője 14 kilométer, 27 éves keringési pályával a Neptunusz körül.

Három új kis holdat fedeztek fel az Uránusz és a Neptunusz körül - 2. kép

4 hozzászólás

CharlieFirpo

1 hónapja, 3 hete és 2 napja

Igen sűrű arrafelé a planétaforgalom! röhögő smiley

válasz erre

Kisfaludy82

1 hónapja, 3 hete és 3 napja

De durva hogy ennyi holdjuk van! meglepett smiley

válasz erre

petrovicsz

1 hónapja, 3 hete és 3 napja

Mennyi új égitestet fedeznek fel mostanában a közelünkben! meglepett smiley

válasz erre

Porthos

1 hónapja, 3 hete és 3 napja

Minél jobban "látnak" a csillagászok az űrbe, egyre jobban dőlnek meg az eddigi ismeretek...

válasz erre