Három szupertehenet klónoztak kínai tudósok, évente akár 18 tonna tejet is adhatnak

2023. február 05.
53.0231
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
csirkee profilja, adatai
csirkee
Kína már évek óta azon dolgozik, hogy ne kelljen külföldről behozott tehénfajtákra támaszkodnia tejipara ellátásához és a jelek szerint most végre sikerült nekik három szupertehenet klónozniuk, melyek szokatlanul nagy mennyiségű tejet tudnak majd termelni felnőtt korukban.

A Global Times kínai állami média beszámolója szerint az Északnyugati Mezőgazdasági és Erdészeti Tudományi és Technológiai Egyetem kutatói tenyésztették ki és keltették életre a három borjút Ningxia régióban. Az állatok Hollandiából származnak, a Holstein fríz fajtából hozták létre, melyek évente 18 tonna, életük során pedig 100 tonna tejet képesek adni.

Az új borjak közül az első még tavaly december 30-án született, 56,7 kilogrammos súllyal. A három borjúhoz a tudósoknak 120 embriót kellett klónozniuk a rendkívül produktív tehenek fülsejtjéből, és póttehénbe kellett helyezniük. Csin Japing vezető kutató szerint két-három év alatt egy ezer tehénből álló állományt tudnak létrehozni, amivel évente sokkal több tejet tudnak majd termelni, mint eddig bármikor.
4 hozzászólás

Ronalddo

1 éve, 3 hónapja és 19 napja

Hát jobb mint a növéniy alapú tej meg ezek a hülyeségek...

válasz erre

zender

1 éve, 3 hónapja és 20 napja

Mit össz eküzdött az emberiség a génkezelés ellen, de végül csak nincs más megoldás...

válasz erre

Kisfaludy82

1 éve, 3 hónapja és 20 napja

Valószínűleg ez a jövő, genetikailag kitenyésztett állatok, minél nagyobb termelékenységgel, de minél "környezetkímélőbben".

válasz erre

Porthos

1 éve, 3 hónapja és 20 napja

Aztarohadt az nagyon durva. Most gyorsan utánanéztem, egy átlagot számítva 7500 liter környékén adnak tejet évente. És ez ugyaebár nagyjábül 7 és fél tonna.

válasz erre