Hamarosan visszatér az első űrbéli gyógyszerlabor

2024. február 21.
18.0151
csirkee profilja, adatai
csirkee
Még tavaly nyáron állították pályára a Varda Space Industries első űrgyárát, ahol különféle gyógyszereket gyártottak mikrogravitációban, most pedig végre engedélyt kapott a vállalat, hogy visszatérjen a Földre a W-Series 1-es műhold, mely gyárként üzemelt eddig.

Az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) végre megadta a Varda Space-nek az engedélyt arra, hogy első űrbéli gyárukat visszahozzák a Földre, amit eredetileg már tavaly szeptemberben terveztek. A tervek szerint ma fog visszatérni a kapszula egy Utah állambéli területen. A vállalat reméli, hogy az űrben töltött plusz néhány hónap nem tett kárt a rakományban.

A Varda Space szeretné a jövőben forradalmasítani a gyógyszergyártást, ugyanis úgy vélik, hogy a mikrogravitációban készített gyógyszerek hatékonyabbak lehetnek. A visszatérő kapszulában egyébként a ritonavir nevű hatóanyag fejlesztését végezték, mely egy antiretrovirális gyógyszer, amelyet más gyógyszerekkel együtt alkalmaznak a HIV/AIDS kezelésére.
pályára a Varda Space Industries első űrgyárát, ahol különféle gyógyszereket gyártottak mikrogravitációban, most pedig végre engedélyt kapott a vállalat, hogy visszatérjen a Földre a W-Series 1-es műhold, mely gyárként üzemelt eddig.'>
4 hozzászólás

CharlieFirpo

2 hónapja, 1 napja

Kíváncsi lennék, mik az eredmények, miben mások a fent végzett kísrletek. Gondolom, idpvel kiderül.

válasz erre

TEchie

2 hónapja, 1 napja

Kisfaludy82 írta:
Miért jó a súéytalanságban kísérletezni amúgy?
Bár be van linkelve a cikkben az előzmény, de azért kikopizom neked. mosolygó smiley

"A gyár első körben a ritonavir gyógyszer - egy antiretrovirális gyógyszer, amelyet más gyógyszerekkel együtt alkalmaznak a HIV/AIDS kezelésére - felmelegítésén és lehűtésén dolgozik, hogy lássák, hogyan kristályosodnak ki részecskéi az űrben."

válasz erre

Kisfaludy82

2 hónapja, 1 napja

Miért jó a súéytalanságban kísérletezni amúgy?

válasz erre

Porthos

2 hónapja, 1 napja

Ez egy nagyon érdekes koncepció.

válasz erre