Hamarosan elindul a NASA régóta várt Psyche küldetése

2023. szeptember 08.
20.2031
csirkee profilja, adatai
csirkee
Eredetileg 2022-ben indult volna el a Psyche elnevezésű misszió, melynek során a NASA szondája eléri a 16 Psyche nevű M-típusú aszteroidát, melyet Annibale de Gasparis olasz csillagász fedezett fel még 1852, ám végül a tavalyi időpont nem jött össze, most októberben azonban végre elindul a küldetés.

A 16 Psyche kisbolygó becsült értéke 10 000 kvadrillió dollár - gyakorlatilag felbecsülhetetlen -, amit ha minden jól megy, akkor a szonda 2029-ben fog elérni, ugyanis az aszteroida 450 millió kilométerre található, és 26 hónapig fog tartani a tudományos küldetést. A misszió október 5. és október 25. között indul a floridai Kennedy Űrközpontból a SpaceX rakéta segítségével.

Az aszteroida fémben gazdag, ezért annyira fontos ez a küldetés a NASA számára, az eredete nem teljesen világos a kutatóknak. A csillagászok úgy vélik, hogy egy ősi planetezimál maradványmagja lehet, egy újonnan kialakuló bolygó, amely elvesztette külső kőzetrétegeit heves ütközések következtében, amikor naprendszerünk kialakulásakor. A tudósok úgy vélik, hogy az aszteroida a burgonyához hasonló alakú, így ez a legdrágább burgonya alakú objektum, amelyet az emberiség valaha felfedezett.
3 hozzászólás

Mordorer

10 hónapja, 1 napja

Amúgy nem gyenge hogy ilyenek léteznek odakint. A jövőben valószínűleg ez lesz a megoldás a nyersanyag hiányra.

válasz erre

Porthos

10 hónapja, 1 napja

Na és hogy fogják kitermelni? Mert biztos az a cél. röhögő smiley

válasz erre

techiii

10 hónapja, 1 napja

Durva lehet ha ilyen sokat ér.

válasz erre